nedelja, 21. jul 2024.

Obaveštenje o neuspehu od provajdera:
Connection Error:http_request_failed

Narednih dana žetva pšenice

Narednih dana žetva pšenice

Visoke temperature u prethodnom periodu ubrzale su sazrevanje pšenice. Žetveni radovi su u jeku, a stručnjaci očekuju da ove godine budu dobri prinosi, od četiri do pet tona po hektaru.

Izuzetno visoke temperature u prethodnom periodu ubrzale su sazrevanje pšenice, odnosno dovele do skraćenja faze zrenja, zbog čega će se narednih dana krenuti sa žetvom na većim površinama.

Setva je prošle jeseni trajala do kraja novembra, padavine sada ne bi prijale ovoj kulturi, jer bi uticale na kvalitet, ali kada je reč o prinosima, tu ne bi trebalo da bude problema.

Stručnjaci očekuju da ove godine budu dobri prinosi, od četiri do pet tona po hektaru. U kruševačkom kraju uglavnom nema tržišnih viškova pšenice, jer je poljoprivredni proizvođači koriste za stočnu hranu i domaćinstva, a jedan od razloga je i veoma niska cena pšenice godinama unazad. Proizvođačima se nije isplatilo da pšenicu prodaju mlinovima ili državi, ali situacija se u poslednje dve- tri godine promenila, tako da su cene pšenice i kukuruza na svetskom tržištu veće.

Pšenica u Rasinskom okrugu posejana je na oko 15.500 hektara.

Povezano