subota, 11. jul 2020.

Kruševac
subota
Bez padavina.
Bez padavina.
16°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 95%
Brzina vetra: 0 m/s J
 

Prva Petoletka: Zadržati lidersku poziciju

Prva Petoletka: Zadržati lidersku poziciju

Zbog rebalansa  budžeta, resorsno ministartvo nije u prilici da  trsteničkoj  holding kompaniji Prvoj petoletki prenese najavljena sredstva za modernizaciju proizvodnih kapaciteta, kazao je u telefonskoj izjavi za Radio treleviziju Kruševac, generalni direktor ovog kolektiva Ljubomir Panić. Uskih grla su razlog i što Prva petoletka nije u mogućnosti da odradi sve ugovorene poslove a  i  što, po svoj prilici neće biti realizovan veoma ambiciozan ovogodišnji proizvodno finansijski plan

– Rebalans državnog budžeta i nagoveštaj strateškog partnerstva sa nekoliko beloruskih kompanija, stopirali su najavljenu modernizaciju i otklanjanje uskih grla u proizvodnji – rekao je u telefonskoj izjavi za RTK, generalni direktor holding kompanije Prva petoletka Ljubomir Panić. Bez modernizacije kaže, neizvesna je realizovacija ovogodišnjeg plana proizvodnje vrednog oko 40 miliona evra.

– Ipak, ugovoreni poslovi garantuju – dođe Panić – da će realizacija ostati bar na prošlogodišnje nivou kao i da će kompanija iz Trstenika zadržati lidersku poziciju na izvozničkoj listi srpskih metalaca. 

Saradnja sa istočnoevropskim kompanijama, iz Belorusije i Rusije uglavnom, ocenjuje direktor Panić, za Prvu petoletku su u pioritetu i otvaraju nove tržišne perspektive.

Privatizacija preduzeća je, smatraju u Trsteniku, završni korak aktuelnog restrukturiranja. Ukoliko se, međutim, do zadatog roka ne obezbede strateški partner, Prva petoletka će naći način, smatra direktor Panić, da održi svoju poziciju na domaćem i stranom tržištu.

Povezano