sreda, 21. oktobar 2020.

Kruševac
sreda
Bez padavina.
Bez padavina.
13°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 59%
Brzina vetra: 0 m/s JJI
 

20 godina kasnije: Slobodna Wožnja, dah velegradskog Kruševca

20 godina kasnije: Slobodna Wožnja, dah velegradskog Kruševca

Ove godine navršavaju se dve decenije od kada je grupa kruševačkih srednjoškolaca odlučila da pokaže svetu oko sebe koliko ekstremnog kvaliteta mogu da stvore ove ulice…

Slobodna vožnja (Slobodna Wožnja) je nastala 1993. kao rezultat intenzivnog druženja i slušanja muzike trojice mladića: Aleksandra Šargića (sax), Gorana Stojiljkovića (gitara) i Tome Jovanovića (bubanj). Bend je nastao kao rezultat rada piratske radio stanice koja se emitovala preko bežičnih mikrofona skromnog dometa čiji se signal mogao čuti na radio prijemnicima.

U početku je sadržaj bio govornog karaktera, da bi kasnije muzička forma – u vidu žive improvizovane svirke, postajala sve dominantnija. Na kraju su momci odlučili da naprave bend i prve probe održali u sobi gitariste (gitara, glas i kutija od keksa ulubljena od bespomučnog udaranja četkicama za slikanje). Bend se u početku zvao „Neto, Bruto i još jedan“, da bi kasnije, sa dolaskom basiste Dejana Jocića postao Slobodna wožnja.

Zvuk se kretao između neobuzdanosti Šarla akrobate, artizma Obojenog programa i surove snage Discipline kičme, začinjenog jazz i psihodeličnim momentima.

Nakon prvog koncerta krajem 1993, bendu su se pridruzili pevač Marko Đorđević i trubač Nikola Čolović, čime je ova neobična šestočlana skupina zaokružena.

Usledili su koncerti sa već afirmisanim bendovima – DLM i Boye. Bend je izazvao oprečne reakcije, usled naviknutosti kruševačke publike na bendove punk i HC orjentacije, ali ipak stiče kultni status među poklonicima drugačijeg zvuka.

Nakon serije koncerata po Srbiji, Slobodna Wožnja u leto 1994. ulazi u studio i pod producentskim čekićem Gorana Tomanovića – Toleta (Oktobar 1864) snima debi album „Čudovište i kamenje“. Album nailazi na dobre kritike i posle samo nekoliko meseci nalazi izdavača, u to vreme prestižnu kuću – Metropolis records.

Odlaskom basiste, trubača i bubnjara u vojsku, grupi se pridružuju Nemanja Resanović i Uroš Vojinović koji su kao nova ritam sekcija usmerili zvuk u agresivnijem i alternativnijem pravcu. U tom periodu grupa svira po svim većim gradovima u Srbiji i vredno stvara nove pesme za drugi album koje nikada nije snimljen.

Usled sve većih muzičkih neslaganja, septembra 1995, Slobodna Wožnja prestaje sa radom, a članovi osnivaju dve nove grupe: Dva kila basa i Vitamin, koji i danas egzistira.

 

Povezano