petak, 5. mart 2021.

Kruševac
petak
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
17°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 26%
Brzina vetra: 3 m/s ZSZ
 

Petrovdan u Grabovu

Petrovdan u Grabovu

Episkop kruševački Gospodin David služio je Svetu Arhijerejsku Liturgiju u crkvi Svetih Apostola Petra i Pavla u Grabovu, koja je proslavila crkvenu slavu.

Crkva Svetih prvovrhovnih Apostola je danas parohijska crkva, međutim prvobitno je podignuta kao manastir o čemu svedoči i sam položaj i živopisna okolina, u vreme Svetog kneza Lazara, kao zadužbina jednog od velikaša – vojvode Pavla Orlovića koji je opevan u epskoj književnosti. Prvi put je srušen u vreme despota Stefana Lazarevića, a onda obnovljen krajem 18 veka, da bi u vreme prvog srpskog ustanka ponovo bio srušen. Današnja crkva obnovljena je u vreme kneza Miloša Obrenovića.

Na Svetoj Liturgiji sasluživali su Arhijerejski namesnik prezviter Vladica Stolić, starešina hrama jerej Milan Banjac, đakoni Andrija i Prokopije.

U čin protojereja proizveden je Arhijerejski namesnik prezviter Vladica Stolić. NJegovo Preosveštenstvo je poučavao narod na temu Jevanđelja, a Svetoj Liturgiji, rezanju slavskog kolača i Trpezi ljubavi prisustvovao je gradonačelnik Ražnja, gospodin Dobrica Stojković, koji je i uzeo kolač za sledeću godinu.
Izvor: Eparhija kruševačka

Povezano