petak, 3. jul 2020.

Kruševac
petak
Oblačno.
Oblačno.
25°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 82%
Brzina vetra: 1 m/s Z
 

Štrajk glađu radnika „Župe“

Štrajk glađu radnika „Župe“

Više od trideset  radnika kruševačke hemijske industrije ŽUPA već pet dana štrajkuje  glađu sa zahtevom da im se isplate pet od ukupno 28 zaostalih zarada dok je proizvodnja obustavljena u svim pogonima ovog preduzeća.

– Situacija je dramatična, a zdravlje jednog broja štrajkača je na granici kritičnog – kazao je za Radio televiziju Kruševac član Odbora Samostalnog sindikta Radoslav Nedeljković, ističući da  hemijska industrija ŽUPA nema kapaciteta da samostalno, bez pomoći šire zajednice, razreši nagomilane  socijalne i poslovne probleme.

– O aktuelnoj situaciji u preduzeću informisani su nadležni državni organi i zatražena je pomoć od Agencije za privatizaciju i ministarstva privrede – izjavila je generalni direktor preduzeća Snežana Stojković. Radnici u štrajku su, podseća direktorka Stojković, odbili već prvog dana štrajka, predlog poslovodstva da im isplati po deset odnosno  pet hiljada dinara kolike su maksimalne  finansijske mogućnosti preduzeća.

 

Podrška

Podršku radnicima hemijske industrije ŽUPA ,dali su kruševačko sindikalno Veće i Odbor samostalnog sindikata hemijske industrije ovog preduzeća. Tom prilikom upućen je apel nadležnim državnim institucijama kao i Gradskoj upravi da se u hitnom postupku ponudi rešenje za saniranje socijalnih i poslovnih prilika u hemijskoj industriji ŽUPA.

Povezano