utorak, 7. april 2020.

Kruševac
utorak
Bez padavina.
Bez padavina.
15°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 20%
Brzina vetra: 6 m/s SI
 

Uručena Belovodska rozeta (VIDEO)

Uručena Belovodska rozeta (VIDEO)

Dobitnik ovogodišnje nagrade Belovodska rozeta za lični doprinos razvoju srpske kulture i umetnosti je akademik Dragoljub Nedeljković, istaknuti srbista i profesor Univerziteta u Beogradu. U ime dobitnika, nagradu je na centralnoj večeri 38. manifestacije Belovodska rozeta primio profesor dr Miodrag Radović. Uručujući priznanje gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić je istakao da je Bela Voda postala centar kulturnih dešavanja na selu.

Centralno veče  manifestacije spske kulture, umetnosti i duhovnosti na letnjoj sceni u Beloj Vodi održano je uz bogat kulturno umetnički program i  podsećanje na dosadašnje dobitnike Cveta u kamenu među kojima su Desanka Maksimović, Matija Bećković, Milorad Pavić, Vladeta Jerotić.

Dobitnik ovogodišnjeg priznanja je dr Dragoljub Nedeljković. Izmedju ostalog, laureat je osnovao katedru za srpski jezik i književnost u Strazburu i na Sorbon a njegovom zaslugom brojni studenti iz Srbije dobili su stipendiju za stručno usavršavanje.

U ime dobitnika nagradu je primio profesor doktor Miodrag Radović. Uručujući priznanje gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić istakao je da je Bela Voda postala centar kulturnih dešavanja na selu

Besedu o dobitniku govorio je njegov prijatelj glumac Momir Bradić, a u kulturno umetničkom programu učestvovali su talentovani violinista Vojin Aleksić, MIlan Malinović na harmonici, Etno sasatav Božuri careva grada, muška pevačka grupa Đuveglije,solista Vladimir Mitrović,i drugi pobednici prestižnih festivala Srbije u vokalnoj i instrumentalnoj muzici.

Umetnički rukovodilac vajarske kolonije Olivera Štrbac, uručila je priznanja učesnicima ovogodišnje kolonije. Po tradiciji ovu manifestaciju organizuje Kulturno prostventa zajednica, a goste je pozdravila direktorka Violeta Kaplarević.

Organizatori manifestacija koja svake godine postaje kompletnija i bogatija su Organizacioni odbor i Programski savet Belovodske rozete, pokrovitelj je grad Kruševac, a medijski pokrovitelj Regionalna Radio televizija Kruševac. Program na latnjoj pozornici belovodskog amfiteatra pratili su Vladika kruševački Gospodin David sa sveštenstvom, predsatvnici javnog i društvenog života Kruševca, ali i čitave Srbije.

Povezano