utorak, 2. mart 2021.

Kruševac
utorak
Bez padavina.
Bez padavina.
9°C
Trenutni pritisak: 1040 mb
Vlažnost: 51%
Brzina vetra: 1 m/s SSI
 

Sabor Svetog Arhangela Gavrila

Sabor Svetog Arhangela Gavrila

Danas je Sabor Svetog Arhangela Gavrila i sećanje na sva javljanja Blagovesnika ljudima kroz celu istoriju. Praznik je ustanovljen u 9. veku na Svetoj Gori, povodom javljanja Arhangela Gavrila u jednoj isposnici, kad je prstom na kamenu ispisao čuvenu pesmu „Dostojno jest“.Ovo je slava brojnih manastira, Crkve na Rosuljama i mnogih srpskih domaćina.

On je jedan od sedam velikih angela što predstoje prestolu Božjem. On je javio Zahariji o rođenju Preteče, i sam je o sebi rekao: „Ja cam Gavril što stojim pred Bogom“ (Lk 1, 19). Njegovo ime, Gavril, označava muž – Bog. Sveti Oci govoreći o Blagovesti tumače, da je poslat arhangel s takvim imenom, da označi ko i kakav će biti Onaj što ce ima roditi od Prečiste. Biće, dakle, Muž – Bog, krepki, silni Bog. Neki su doznali, da je isti Gavril javio Joakimu i Ani o rođenju Deve Marije, i da je on poučavao Mojseja u pustinji, kako da napiše knjigu Postanja. Sveti Oci misle da Gavril pripada prvom i najvišem činu nebesnih sila, tj. činu serafimskom, pošto serafimi stoje najbliže Bogu. On je, dakle, jedan od sedam najbližih Bogu serafima. Imena tih sedmorice jecu: Mihail, Gavril, Rafail, Uril, Salatil, Jegudil, Varahil. Ovome broju neki dodaju još i Jeremila. Svaki ima svoju naročitu službu, a svi su ravni po časti. Zašto Bog ne posla Mihaila? Zato što je Mihailova služba sokrušenje supostata vere Božje. Gavrilova je služba blagovešće spasenja ljudskog.

Najveća i najradosnija vest u hrišćanstvu koju je javio Blagovesnik je vest o Vaskrsenju Hristovom.

Nastanak čudotvorne ikone „Dostojno jest“vezuje se za deseti vek i pojavljivanje Svetog arhangela Gavrila. Prema predanju, nedaleko od Kareje, u oblastimanastira Pantokratora, nalazi se litica sa kelijama u kojoj je jedne noći neki monah čitao kanon Bogorodici.

Njena melodija bila je dotle nepoznata, a stranac na molbu monaha, uzbuđenog od reči i lepote pojanja, prstom ispisao pesmu na kamenoj ploči.

Taj stranac bio je, prema verovanju, arhangel Gavrilo. Ploča je kasnije preneta u Carigrad, pesma je do danas ostala u Crkvi, a ikona Bogorodice pred kojom je arhangel prvi put otpevao smatra se zaštitinicom Svete Gore.

Ova scena sa arhangelom Gavrilom kako sedi na grobnom kamenu i pokazuje na prazan grob najčešće se slika na pravoslavnim predstavama događaja Vaskresenja.

Freska u srednjevekovnom manastiru Mileševi poznata kao Beli anđeo jedna je od najlepših i najbolje očuvanih i proglašena je za sliku prošlog milenijuma.

U narodu je praznik poznat i kao letnji Aranđelovdan za koji se vezuju mnogobrojni običaji, prema kojima se onim koji poštuju veru tog dana zabranjen skoro svaki rad.

Smatra se da je ovaj letnji praznik ustanovljen na Svetoj Gori u 9. veku, za vreme careva Vasilija i Konstantina Porfirogenita i patrijarha Nikole (Hrisoverga) posle javljanja arhangela Gavrila u jednoj od karejskih kelija koji prstom po kamenu ispisao pesmu Bogorodici „Dostojno jest“.

 

Povezano