sreda, 24. februar 2021.

Kruševac
sreda
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
7°C
Trenutni pritisak: 1040 mb
Vlažnost: 83%
Brzina vetra: 1 m/s J
 

Dve godine bez Delče

Dve godine bez Delče

Poznati muzičar Milan Delčić preminuo je pre dve godine. Izgubio je bitku sa rakom u 51. godini

Milan Delčić Delča je bio muzičar, dramaturg i televizijski voditelj iz Srbije. Ostaće upamćen po brojnim hitovima koje je snimio sa bendom U škripcu: „Nove godine“, „Siđi do reke“, “Beograd spava”, “Kockar”, „Izgleda da nismo sami“. Delča je snimio tri solo albuma, a bavio se i pisanjem za pozorište televiziju i film.

Pre tri godine predstavio je izložbu „Manhattan from Brooklyn by Delch“ i to je bilo jedno od njegovih poslednjih pojavljivanja u javnosti.

Rođen je 1960. godine u Kruševcu.

Evo i nadahnutog teksta Boška Škulića/Vreme napisanog, 28. jula 2011.

Milan Delčić Delča (1960–2011)

Jedan od pionira jugoslovenskog novog talasa, Milan Delčić Delča preminuo je u nedelju uveče u Beogradu u bolnici u pedeset prvoj godini života. On je nakon čitave decenije borbe sa rakom, o kojem nije govorio ni najbližima, izgubio bitku sa opakom bolešću. „Desetak godina se borio sa rakom krvi i bio na brojnim zračenjima. Retko kome je govorio o svojoj bolesti. Do pre dva meseca ni njegovi roditelji nisu znali da je bolovao od ove teške bolesti. Meni je slao poruke do pre dve nedelje kada je izgleda posustao. Stalno mi je pre toga pisao kako mu nije ništa i da je pred oporavkom i da planira da radimo nove projekte“, izjavio je za „Blic“ Delčin blizak prijatelj reditelj Dušan Varda. Milan Delčić, poreklom iz Kruševca, za sobom je ostavio nemali i raznolik umetnički opus. Početkom osamdesetih debitovao je na jugoslovenskoj muzičkoj sceni sa bendom „U škripcu“ pošto su se dve njihove pesme našle na „Jugotonovoj“ novotalasnoj kompilaciji iz 1981, Artistička radna akcija, nakon čega su nastupali širom SFRJ. Posle godinu dana PGP RTS objavljuje njihov prvi album Godine ljubavi, da bi već 1983. izdali O, je! sa kojeg su se izdvojile pesme Beograd spava i Siđi do reke, a iste godine izašao je i njihov mini-album Nove godine! na kojem se našao i istoimeni hit. Delča je sa bendom imao još tri albuma: Budimo zajedno, U škripcu i poslednji iz 1990. Izgleda da mi smo sami na kojem se ponovo našla i istoimena pesma, verovatno jedno od najpopularnijih Delčićevih muzičkih ostvarenja. Nakon raspada benda „U škripcu“ objavio je još tri solo albuma: Delča i sklekovi, S jezikom u usta i Krenuo sam davno ne sećam se gde. Marta 2007. godine, koncertom u Domu omladine obeležio je više od 20 godina bavljenja muzikom.

Milan Delčić Delča je završio dramaturgiju na FDU-u, a bavio se i pisanjem za pozorište. Autor je nekoliko komada: Hari ne putuje vozom, Kraljevo blago, U podrumu i Hardcore Transseks one Man Show, koji je 1992. igran na Bitefu. Ova drama je 2000. godine prerađena u roman Doktor Maksimilijan Mrmor i njegovi pacijenti. Napisao je i režirao storiju Lepe, čiste, dobre u omnibusu Beogradske priče, a radio je i kao dramaturg za TV seriju Dome, slatki dome. Takođe je napisao scenario za nekoliko epizoda TV serije U ime zakona. Ostaće upamćeni i njegovi nastupi u seriji Otvorena vrata, pogotovo antologijska scena u kojoj u duetu sa pokojnom Oliverom Marković peva pesmu Kad sam bila plavuša. Milan Delčić je kao pravi novotalasni multimedijalni i višetalentovani umetnik osmislio koncept „pamfleks“ firme koja reklamira izmišljene proizvode. Jedno od poslednjih Delčinih pojavljivanja u javnosti bilo je aprila 2010. na njegovoj beogradskoj izložbi fotografija „Menhetn from Bruklin baj Delč“ (Manhattan from Brooklyn by Delch). Poslednje diskografsko delo ovog nesvakidašnjeg umetnika objavljeno je 2008. godine. U pitanju je snimak njegovog poslednjeg koncerta na kom su mu se pridružili drugovi iz bivšeg benda, pa su kao izvođači albuma Jubilarnih 20 i nešto godina potpisani „Delča i U škripcu“.

 

Povezano