petak, 26. februar 2021.

Kruševac
petak
Bez padavina.
Bez padavina.
3°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 89%
Brzina vetra: 0 m/s JJI
 

Turisti na krilima Jastrebačkog zmaja (VIDEO)

Turisti na krilima Jastrebačkog zmaja (VIDEO)

Vođeni idejom da Srbija ne mora da bude poznata samo po manastirskim turističkim turama, po hrani, splavovima, Egzitu i Guči u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka Srbije smatraju da treba iskoristiti i neke neotkrivene potencijale i nešto što je neobično.

Izučavajući ne materijalnu baštinu Srbije, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka započeo je projekat „Put zmaja“ koji je vezan za legende o zmajevima.

Direktorka ove institucije Marina Lukić Cvetić kaže da bi to trebalo da bude kulturna ruta koja će proći  kroz celu Srbiju, a koja bi privukla kako domaće tako i strane turiste.

Na karti Puta zmaja pored mnogih će se naći i Zmaj ognjeni vuk, Zmaj od Noćaja, ali i Jastrebački zmaj. Upravo na Jastrepcu Zavod je počeo projekat Put zmaja. Marina Lukić Cvetić kaže da su napravljeni kontakti sa lokalnom zajednicom, Muzejom, Arhivom i Turističkom organizacijom Kruševca. Pored toga, Zavod ispituje turističke kapacitete, ali pre svega u podjastrebačkim selima beleže narodno predanje.

U potrazi za jastrebačkim zmajem profesor Balkanologije na Beogradskom univerzitetu Ljubinko Radenković obilazi sela i zaseoke. On kaže da postoje različite predstave o zmajevima.

Projekat Put zmaja trebalo bi da bude završen do kraja godine, a finansira ga Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Istorija

– „PUT zmajeva“ ima potencijal da postane evropski put kulture, budući da su zmajevi utemeljeni u mitologije mnogih naroda Evrope – kaže Manuela Graf iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Srbije. – „Put zmajeva“ sadrži zanimljive teme koje mogu da povežu i ostale regione Srbije i druge evropske zemlje. Potrudili smo se da događajem „Uplovite u srednji vek preko Golubačke tvrđave“ iskoristimo magijsku moć predanja za promociju kulture, nauke i turizma.

Ljubljana već godinama privlači turiste zahvaljujući mostu s figurama zmaja, na osnovu čega ispreda priču da je to bio grad koji štite ova stvorenja. Po ugledu na slovenačke radionice za decu, i „Beogradska tvrđava“ je pokušala da osmisli igru „Trka za zmajem“, ali ona nije zaživela.

Kompletna tura „Putevima zmajeva“ trajala bi bar nedelju dana, pa se turistima preporučuje da, dok ne zaživi, posete samo neke od tvrđava, manastira i manifestacija koje se tim povodom održavaju.

Tura, dakle, počinje iz Despotove kule. Zmajeviti despot Stefan Lazarević, prema predanju sin carice Milice i Zmaja od Jastrepca, u Beogradu je imao svoju kulu, a sahranjen je kod manastira Koporin, nadomak Velike Plane.

Povezano