petak, 15. januar 2021.

Kruševac
petak
Mestimično oblačno.
Mestimično oblačno.
-1°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 69%
Brzina vetra: 1 m/s SZ
 

Tropsko leto: Posledice visokih temperatura (VIDEO)

Tropsko leto: Posledice visokih temperatura (VIDEO)

Tropske temperarture u letnjim mesecima mogu nepovoljno uticati na naše zdravlje. Duži boravak na suncu, bez adekvatne zaštite može dovesti do sunčanice a boravak u pregrejanom prostoru predstavlja rizik za pojavu toplotnog udara, stanja koje zahteva hitnu lekarsku pomoć.

Najviše su ugroženi najmlađi, hronični bolesnici ali i starija populacija.

– Jaka, glavobolja, mučnina i nesvestica samo su neki simptomi koji  nas opominju da smo dugo boravili na suncu i da treba preduzeti mere prve pomoći  – naglašava specijalista opšte medicine  u Dijagnostičkom Centru kruševačkog Doma zdravlja prim. dr Nada Vukadinović

Za razliku od sunčanice toplotni udar se javlja usled boravka u pregrejanim prostorijama kada dolazi do poremećaja termoregulacije, što ozbiljno ugrožava zdravlje pacijenta, kome hitno treba pomoći.

Zahvaljujući  savetima i čestim apelima lekara, ovih dana ne beleži se porast osoba sa sunačnicom i toplotnim udarom, ipak  u cilju prevecije najvažnije je zaštiti glavu prozračnim šeširima ili kačketima, preporučuje se svetla odeća od prirodnih materijala, unos većih količina tečnosti  i boravak u provetrenim prostorijama. Ukoliko se koriste rashladni uređaji, temperature u odnosu na spoljašnju sredinu ne bi trebalo da se znatno razlikuju.

Povezano