petak, 29. maj 2020.

Kruševac
petak
Oblačno.
Oblačno.
12°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 93%
Brzina vetra: 2 m/s JZ
 

Domaće životinje izložene potencijalnoj opasnosti od toplotnog udara (VIDEO)

Domaće životinje izložene potencijalnoj opasnosti od toplotnog udara (VIDEO)

Visoke dnevne temperature imaju negativan uticaj na domaće životinje, posebno krupnu stoku. Zbog toga je neophodno primeniti određene mere prevencije.

Kao i ljudi i domaće životine zbog visokih dnevnih temperatura mogu da imaju neželjene posledice. Situacija još uvek nije alarmantna, a naši stočari se za sada uspešno nose sa ovim problemom, snalazeći se na različite načine, jer su objekti kod nas uglavnom neuslovni.

– Sve domaće životinje izložene su potencijalnoj opasnosti od toplotnog udara, a kako bi se to izbeglo, potrebno je preduzeti odgovarajuće mere prevencije – savetuje stručnjak za stočarstvo Zoran Rajković.

Rajković savetuje češće prirodno ili veštačko rashlađivanje, izbegavanje promaje, kvašenje podova i orošavanje vazduha u stajama.Takođe, životinjama treba davati više vode. U slučaju bilo kakvih neželjenih posledica, treba se odmah javiti stručnjacima Veterinarske stanice Kruševac.

U slučaju da se dogodi toplotni udar ili druge neželjene posledice, odmah se treba javiti stručnjacima Veterinarske stanice Kruševac, kaže Rajković.

Povezano