sreda, 24. februar 2021.

Kruševac
sreda
Bez padavina.
Bez padavina.
6°C
Trenutni pritisak: 1040 mb
Vlažnost: 82%
Brzina vetra: 1 m/s S
 

Diverzanti svih generacija prisustvovali otvaranju Ajde festa (VIDEO)

Diverzanti svih generacija prisustvovali otvaranju Ajde festa (VIDEO)

Jučerašnji vreo dan obeležio je start dugo najavljivane kulturne diverzije u okviru festivala Avgust jednog diverzanta.  Ukoliko ste videli mnoštvo klinaca kako držeći roditelje za ruke ulazi u dvorište Kulturno prosvetne zajednice znajte da su se uputili da prisustvuju upravo početku ove manifestacije.

Festival je otvorio Ivan Đokić, urednik muzičkog programa zahvalivši se prisutnima što treću godinu za redom podržavaju Asocijaciju mladih u organizovanju kvalitetnih kulturnih sadržaja za Kruševljane kao i ključnoj osobi za održavanje Ajde festa, ovogodišnjoj direktorki festivala – Dubravki Vranjanac. Nakon Đokića, na nesvakidašnje dekorisanu scenu stupa istoričar umetnosti Marko Đorđević i otvara izložbu crteža najmlađe kulturne diverzantkinje – Anike Milošević.

„Iako verovatno niko ne može potpuno da interpretira Anikine radove, oni su spoj svarnih i nestvarnih elemenata koji neke od nas podstiču da se prisetimo deteta u sebi, a one druge da ga otkriju“, poručio Đorđević.

Prisutni mališani pustili su ruke svojih roditelja i razleteli se po prostoru Kulturno prosvetne zajednice utrkujući se do slatkiša, koje je za Anikine goste obezbedila kompanija BG produkt.

Uvodnim rečima urednika Ivana Tasića otvoren je filmski program, pri čemu se u prvoj programskoj celini predstavio reditelj Miloš Tomić. Publika je ovom prilikom pogledala nekoliko Miloševih kratkih filmova, između ostalog: Musical diary 1 i 2, Hairs, Clay pigeon,Plastic bags i još neka od njegovih interesantnih ostvarenja. Milošev svet sastoji se od svakodnevnih malih stvari, koje vešto beleži kamerom. Njegov svet je muzika, koja je svuda oko nas, u kesama koje plešu na vetru, dečijim igračkama, balonima, pa čak i zvono na vratima može nam poslužiti kao instrument, ako imamo dovoljno mašte. Nakon projekcija izuzetno maštovitih filmova, Miloš je porazgovarao i sa publikom koja je itekako imala šta da pita autora. Jedan od mlađih članova publike, možda i budući filmski reditelj, želeo je da zna da li Miloš inspiraciju traži u malim stvarima, dok je jedna gospođa istakla kako je uvidela da je muzika stvarno svuda oko nas i da će ubuduće kada ugleda kese koje plešu na vetru uvek čuti i zvuk.

Muzički deo programa, koji je usledio nakon filmskih porjekcija i razgovora sa autorom, započeo je Saša Zornić poznatiji kao Kodagain. Svojom uvodnom pesmom Dare Wright, kao i čitavim repertoarom, koji je izveo na uvodnoj večeri festivala, vratio nas je u prošlost i učinio je da hodamo po preriji, rame uz rame, sa dalekim kaubojima.

Nakon toga smo brzom prugom odjurili u druge vremenske okvire ne bi li smo poslušali i poslednji bend koji je nastupio prve festivalske večeri. Art Deki i Free music bend, koji čine vrsni muzičari, majstori svog zanata Dejan (Art Deki) za bubnjevima, Neša na gitari, Nikola – bas, Zoran  – klavijature. Njihova muzika, izvan prostora i vremena, bila je pravo osveženje i idelan način da završimo jedan dug i vreo dan.

Večeras nas na letnjoj pozornici Kpz-a očekuje još mnoštvo raznovrsnih programa. U okviru filmskog dela publika će imati priliku da pogleda ostvarenja kultnog reditelja Jovana Joce Jovanovića. Nakon Joce, na bini će se naći Mileta Mijatović i Lenhart tapes, i započeti sešn slem poezije. Završnicu druge festivalske večeri upotpuniće bend Consecration, a Ajde ekipa se nada da će posetioci ostati verni festivalskom programu do samog kraja…

Petak, 9.8.
20.00 | film: Jovan Joca Jovanović – tribina + kratki filmovi + film „Mlad i zdrav kao ruža“
23.00 | slam poezija: Mileta Mijatović i Lenhart tapes
24.00 | koncert: Consecration

Subota, 10.8.
20.45 | film: Ivana Todorović – kratki filmovi
21.50 | film: kratki filmovi kruševačkih autora
23.00 | koncert: Za dž
24.00 | koncert: ZAA

Povezano