sreda, 24. februar 2021.

Kruševac
sreda
Bez padavina.
Bez padavina.
8°C
Trenutni pritisak: 1040 mb
Vlažnost: 80%
Brzina vetra: 0 m/s J
 

Župa Zagrlata – sačuvati i istražiti prošlost (VIDEO)

Župa Zagrlata – sačuvati i istražiti prošlost (VIDEO)

U Velikom Šiljegovcu u organizaciji udruženja Župa Zagrlata, održan je radni sastanak, kako bi se odredili lokaliteti koji bi narednih godina uz podrški Ministarstva kulture Srbije,  bili predmet arheoloških, etnografskih, istorijsko umetničkih i lingvističkih istraživanja.

Područje od Jastrepca u slivu Ribarske reke, preko Južne i Velike Morave do Bagrdana, kroz istoriju, zbog prirodnog tesnaca, smatralo se najpogodnijim za odbranu Evrope na osonovu čega je i dobilo naziv Kapija Evrope. Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, arheolozi i profesori istorije, istražili su područje od Varvarina, što je i istorijski arhiv Kruševac 2011. objavio u Zborniku radova , koji sadrži podatke o kulturama i nasečjima u tom području.

U Velikom Šiljegovcu održan je radni sastanak, kako bi se odredili lokaliteti koji bi bili predmet istraživanja u okviru projekta Župa Zagrlata, naziva ovog područja iz doba kneza Lazara. Na osnovu materijalnih dokaza i narodnih predanja, ovo područje je bogato arheološkim nalazištima od doba praistorije u Srndalju do vremena i nakon Kneza Lazara.

– Kako deo prolosti ne bi nestao zbog odumiranja, migracija ili urbanizacije sela u Srbiji, naš zadatak je da pored arheoloških lokaliteta,uz podršku Ministarstva kulture, zabeležimo etnografsku, istorijsko umetničku i  lingvističku građu – naveo je rukovodilac projekta Siniša Mišić.

Nakon izrade projekta, u septembru na drugom Međunarodnom naučnom skupu, koji će biti održan od 21 do 23. septembra, trebao bi da bude poznat stav Ministarstva kulture o lokalitetima koji bi mogli da budu istraženi.

Povezano