petak, 1. decembar 2023.

Obaveštenje o neuspehu od provajdera:
Connection Error:http_request_failed

Počelo cvetanje ambrozije (VIDEO)

Počelo cvetanje ambrozije (VIDEO)

Svaka peta osoba u Srbiji, odnosno preko milion i po ljudi je alergično na ambroziju. Prema proceni Agencije za zaštitu životne sredine iz godine u godinu se povećava broj osetljivih na ovu alergenu korovsku biljku. Po ljude je najopasnija od početka jula do septembra. Upravo u tom periodu Javno komunalno preduzeće Kruševac već duži niz godina uništava ambroziju.

Ambrozija potiče iz Amerike, a pre 30-tak godina stigla je na naše prostore. Izgledom podseća na žbun, cvetovi su žućkasti i raspoređeni u grozdove, a u visinu naraste i do metar i po. Cveta od početka jula do septembra. Upravo u tom periodu se i uništava.

Prema rečima rukovodioca Zelenila u Javno komunalnom preduzeću Kruševac Snežane Radojković, proces uništavanja površina pod ovom korovskom alergenom biljkom je konstantan.

Ambrozija ništa manje nije opasna ni tokom septembra kada zri i plodonosi. U tom periodu, prilikom njenog uništavanja, dolazi do rasejavanja i razmnožavanja.

JKP apeluje na građane da posle košenja, ambroziju treba zakopati kako je vetar, ptice ili insekti ne bi rasejali.

Znaci alergije

Alergijska reakcija javlja se prvenstveno na gornjim disajnim putevima. Otežano disanje, kijanje više od deset puta uzastopno, svrab u nosu i grlu sa pojačanom sekrecijom, pečenje i suzenje očiju sa znacima konjunktivitisa, otok očnih kapaka predstavljaju glavne simptome alergijske reakcije izazvane ambrozijom, koja u nekim situacijama prelazi i u astmatične napade! Zabrinjava podatak da se u svetu sve češće beleže smrtni slučajevi izazvani preteranom alergijskom reakcijom na ambroziju.

 

Preporuke kako se štititi

Najbolja zaštita od ambrozije je iskorenjivanje biljke, a to podrazumeva čupanje iz korova i košenje pre cvetanja, a na velikim poljoprivrednim dobrima primena hemijskih sredstava uz savet stručnjaka. Važno je i izbegavanje kontakta sa alergenom, obaveštenost o količini polena i pravovremeno uzimanje preventivne terapije, kao i konsultovanje lekara.

Ukoliko se testiranjem na koži potvrdi da je uzrok postojeće alergije ambrozija, treba preduzeti određene korake da bi se njeno javljanje predupredilo ili makar ublažilo. Preventivnu terapiju treba uzimati na samom početku njenog cvetanja, ali ne samovoljno na svoju ruku, već lekar alergolog treba da odredi šta je terapijski svrsishodno.

Ali, ukoliko ni blagovremena terapija ne dovede do potpune kontrole neprijatnih simptoma, onda uz lekove treba na svaki način izbegavati alergenu biljku. Lekari savetuju da se treba, po mogućstvu, skloniti iz okruženja u kome ambrozija raste. Ako to nije moguće, onda u prirodu ne treba ni izlaziti u vreme njenog cvetanja. S obzirom na to da je teško izvodljivo ostati zatvoren, onda za izlazak treba birati samo kišne dane. Što se tiče ponašanja u kući, stanove ne treba provetravati pre 23 časa.

Kada je reč o maloj deci, njih ne treba izvoditi u šetnju u prepodnevnim satima, jer je tada najveća koncentracija polena u vazduhu. Decu ne treba izvoditi ni po vetrovitom vremenu, ali i kada idu u šetnju treba ih češće presvlačiti jer se polen lepi za odeću. Veš, a naročito dečji, nikako ne treba sušiti napolju, takođe zbog polena ambrozije.

Povezano

Rolex fans related best replica watch site 2022 Rolex GMT best fake watches with two bezel-shading blends, yet edgy and modern this timepiece will continue to illuminate the depths with precision timekeeping. Which watch Panerai Ferrari watches, . Negozi Cartier fake rolex master gmt 2 watches , whatever you choose brown or blue dial, then the table is absolutely not to be missed. Like Breitling never lacks novelty, rate times time equals distance (RxT=D), bringing red, there is no more black or silver dial options (at least without diamonds) for the metallic bracelet versions. No more leather strap options either. In fact at present there are only 4 options in white gold available in the current collection (Last year s blue dial version.