petak, 26. februar 2021.

Kruševac
petak
Bez padavina.
Bez padavina.
3°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 89%
Brzina vetra: 0 m/s JJI
 

Koncentracija polena ambrozije dostigla graničnu vrednost (VIDEO)

Koncentracija polena ambrozije dostigla graničnu vrednost (VIDEO)

Koncentracija polena ambrozije, jednog od najjačih alergena, na teritoriji Rasinskog okruga iznosi 15 zrna po kubnom metru vazduha, što je granična vrednost, pokazuju merenja kruševačkog Zavoda za javno zdravlje.

– Polinacija amrozije krenula je polovinom prošlog meseca tako da smo prva zrna u vazduhu detektovali 16. jula – kaže specijalista biosanitarne tehnike u kruševačkom Zavodu za javno zdravlje Jasmina Paripović.

Koncentraciju polena u vazduhu kruševačlki zavod prati od 2008. godine a zahvaljujući predloženim merama i redovnom mehaničkom i hemijskom uništavanju ove biljke, koncentracija polena ambrozije je na teritoriji grada i okoline u poslednjih nekoliko godina značajno smanjena.

Alergijske rakcije u vreme cvetanja ambrozije i ostalih korova, do kraja septembra, javljaju u vidu kijanja, curenja iz nosa, otežanog disanja, bola u grudima i suvog kašlja a neretko i promena na koži. Osobama sklonim alergijama preporučuje se izbegavanje boravka na otvorenom, naročito po vetrovitom vremenu a a prema savetu lekara, sprečavanje težih manifestacija postiže se kombinacijom preventivnih mera i kontrolisanom upotrebom lekova.

 

Povezano