sreda, 3. jun 2020.

Kruševac
sreda
Oblačno.
Oblačno.
18°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 58%
Brzina vetra: 1 m/s ZJZ
 

Konfekciji Zvezda odobren namenski kredit

Konfekciji Zvezda odobren namenski kredit

Na zahtev poslovodstva Ministarstvo finansija i privrede odobrilo je kruševačkoj konfekcji Zvezda četiri miliona dinara u vidu kredita za obrtna sredstva odnosno nastavak već ugovorene proizvodnje. U ovom kruševačkom kolektivu radnici su da podsetimo, od prošle nedelje u štrajku zbog višemesečnog kašnjenja plata i neuplaćenih doprinosa za penziono i zdravtstveno osiguranje.

Četiri miliona dinara u vidu kredita za obrtna sredstva prva je direktna pomoć države konfekciji Zvezda od kako je,od 2011. u procesu restrukturiranja, što, procenjuje poslovodstvo ,govori o znatno većem interesovanje Agencije za privatizaciju za sudbinu ovog kruševačkog preduzeća nego što je ranije bio slučaj.

Kredit je namenski, odobren je za obrtna sredstva, a novac iz Fonda za razvoj Srbije vraća se u 24 mesečne rate, sa grejs periodom od godinu dana i kamatnom stopom od jedan odsto.Tim parama se, procena je poslovodstva, mogu delimično sanirati socijalne prilike u preduzeću i obezbediti nastavak odnosno završetak lon poslova za ino partnere.Poslova tvrde, inače ima, a obim ugovorene proizvodnje, piše u nedavnom dopisu za javnost,obezbeđuju uposlenost kapaciteta od oko 90 odsto do kraja godine .Uz uslov da se radnici što pre vrate na posao jer u protivnom procene su, trajno je ugrožena perspetkiva preduzeća. Rokovi za isporuku robe dovedeni su i pitanje i neizvesno je koliko će još dugo poslovni partneri imati i razumevanja i strpljenja za probleme kruševačkih konfekcionara.

Iz Sindikata i štrajkačkog odbora konfekcije Zvezda nema međutim novih saopštenja.Zahtevi su, može se zaključiti, ostali isti, a traži se prvo isplata zaostalih a potom redovno plaćanja zarada, uplata doprinisa za penziono i zdravstveno osiguranje i isplata nakanda za dolazak na posao.

Na potezu su dakle ponovo poslovodstvo i sindikalni organi da, ukoliko je to moguće i ukoliko im je naravno to u interesu, dođu do kompromisa ili modernom terminologijom održivog rešenja.

Povezano