četvrtak, 19. maj 2022.

Kruševac
četvrtak
Bez padavina.
Bez padavina.
19°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 36%
Brzina vetra: 1 m/s SSI
 

Nišvil: Vrhunski džez za Kruševljane (VIDEO)

Nišvil: Vrhunski džez za Kruševljane (VIDEO)

Treći po veličini i značaju Festival u Srbiji NIŠVIL, prvi put će biti održan u Kruševcu, u nedelju 18.avgusta. Organizator je Kulturni centar a pokrovitelj grad Kruševac.

Festival džez muzike NIŠVIL, od 2006 godine održava se u Nišu. Pored centralnog programa u gradu domaćinu, ovogodišnji pod nazivom NIŠVIL U REGIONU, organizuje se i u Pirotu, Vranju, Aranđelovcu i Kruševcu, istakla je urednica programa kluba Kulturnog centra u Kruševcu, Marija Stojadinović

Kruševljani će, prvi put, moći da uživaju u vrhunskoj džez muzici i nastupe poznatih džez muzičara u nedelju 18.avgusta na platou ispred Doma sindikata. Planirano je da koncert počne u 20 sati. Izmedju ostalih, nastupa i danas svakako najveći živi bubnjaria na svetu Džindžer Bejker.

Sastav Ginger Baker Jazz Confusion, nastupiće na ovogodišnjem Nišville jazz festivalu 16. avgusta, a 18. avgusta u Kruševcu. U bendu Ginger Baker Jazz Confusion, koji predvodi prvi planetarni bubnjarski superheroj, član rokenrol „Kuće slavnih“ i dobitnik Grammy nagrade za životno delo, su još i legendarni jazz i soul saksofonista Pee Wee Ellis, nekadašnji član JB horns, odnosno, čuvene duvačke linije Džejmsa Brauna (u kojoj su bili još i Maceo Parker i Fred Wesley), kontrabasista Alec Dankworth i perkusionista iz Gane Abass Dodoo.

Ginger Baker je muzičku karijeru započeo još krajem pedesetih u sastavu “The Storyville Jazz Men and The Hugh Rainey Allstars”, ali je širu afirmaciju stekao tokom britanske ritam i bluz eksplozije u grupi “Graham Bond Organisation”, da bi sa Erikom Kleptonom i Džekom Brusom formirao prvu super rok grupu “Cream” u kojoj i stiče status prvog bubnjara – rok superstara (a glavni je “krivac” i za uvođenje mode dugih bubnjarskih sola), mada je on uvek sebe više doživljavao kao džez instrumentalistu. Kako sam priznaje, korišćenje dva bas bubnja preuzeo je od Lusia Belsona u vreme kada je ovaj svirao u orkestru Djuka Elingtona. Zajedno sa Kleptonom i Stivijem Vinvudom kasnije formira još jedan super bend – “Blind Faith”.

Nastupaju:

GINGER BAKER JAZZ CONFUSION

BOBBY CARCASSES

ADAM NUSBAUM ZZ QUARTET

KAFE BALL

Povezano