petak, 14. jun 2024.

Obaveštenje o neuspehu od provajdera:
Connection Error:http_request_failed

Radnicima Fabrike ulja ponuđen socijalni program

Radnicima Fabrike ulja ponuđen socijalni program

Radnici kruševačke Fabrike ulja imaju mogućnost da se do petka opredele hoće li prihvatiti socijalni program Vlade Srbije za zaposlene u preduzećima u restrukturiranju ili će, uprkos brojnim problemima u poslovanju, ostati u firmi. Program da podsetimo predviđa  naknade od 300 evra po godini staža i socijalno zbrinjavanje zaposlenih kojima nedostaje još pet godina staža do penzije.

Posle radnika hemijske industrije ŽUPA u kojoj je preko 90 odsto radnika prihvatilo socijalni program odnosno opredelilo se za dobrovoljni odlazak iz fabrike uz novčanu naknadu, identična alternativa ponuđena je i zaposlenima u kruševačkoj Fabrici jestivog ulja. U fabričkom sindikatu nemaju za sad pouzdanih informacija o broju prijavljenih, a rok za popunu anketnog listića je do petka. Imajući u vidu okolnosti i uopšte prilike u ovom gradskom preduzeću, ne sumnjanju da će se i u ovom slučaju najveći broj radnika opredeliti za socijalni program. Fabrika je zvanično u procesu restrukturiranja ali je faktički kolateralna šteta neuspele privatizacije, s obzirom da pune dve godine po raskidu kupoprodajnog ugovora, ni prethodna republička administaracija, ni do nedavno nerekonstruisana Vlada nisu pokazale interesovnje da, uz pomoć novčanih ili nekih drugih, materijalnih, subvencija, pokrenu proizvodnju. Uz to izostale su i subvencije za plate, pa većina od 160 zvanično angažovanih radnika je na granici egzistencije.

Inače, socijalani program Vlade Srbije za radnike u preduzećima u restrukturiranju nudi više alternativa. Prva je novčana naknada od 10 prosečnih zarada u republici za zaposlene sa više od 10 godina staža što je oko 615 hiljada dinara. Druga opcija je novčana naknada u visini dinarske protivvrednosti 300 evra po godini staža s tim što zaposleni koji se opredele za jednu od ove dve mogućnosti, nemaju pravo na novčanu nadoknadu preko službe za zapošljavanje.

Treća varijanta je za one kojima nedostaje do dve godine staža do prava na penziju. U tom slučaju otpremnina je šest prosečnih plata uz pravo na redovna primanja preko Nacionalne službe za zapošljavane u visini od 60 odsto od prosečne republičke plate. Nešto slično ponuđeno je i zaposlenima kojima nedostaje pet godina staža do penzije, s tom razlikom što je njihova obaveza da iz sopstvenih prihoda uplaćuju Fondu penzionog i invalidskog osiguranja.

U kruševačkom sindikalnom Veću veruju da će socijalni program uskoro biti ponuđen i radnicima Savremenog doma, konfekcije ZVEZDA, pekare Branko Perišić i 14. oktobra. Socijalni program inače, ocenjuju u samostalnom sidnikatu ima svoje dobre i loše strane, kao kratkoročna mera rešava nagomilane socijalne probleme ali gledano na duge staze ostaju brojne dileme. Da li je novac trebalo usmeriti u proizvodnju ili što je sada slučaj, samo u socijalu i zašto je izostala opcija koja nudi ravnotežu između ove dve krajnosti.

Zoran Pavlović

 

 

 

Povezano

Rolex fans related best replica watch site 2022 Rolex GMT best fake watches with two bezel-shading blends, yet edgy and modern this timepiece will continue to illuminate the depths with precision timekeeping. Which watch Panerai Ferrari watches, . Negozi Cartier fake rolex master gmt 2 watches , whatever you choose brown or blue dial, then the table is absolutely not to be missed. Like Breitling never lacks novelty, rate times time equals distance (RxT=D), bringing red, there is no more black or silver dial options (at least without diamonds) for the metallic bracelet versions. No more leather strap options either. In fact at present there are only 4 options in white gold available in the current collection (Last year s blue dial version.