ponedeljak, 29. novembar 2021.

Kruševac
ponedeljak
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
8°C
Trenutni pritisak: 1000 mb
Vlažnost: 78%
Brzina vetra: 0 m/s J
 

Biciklistička trka „Jastrebačkog trougla“

Biciklistička trka „Jastrebačkog trougla“

Neformalna grupa građana za promociju brdskog biciklizma „Jastrebački trougao“ tokom vikenda organizuje trku koja startuje sutra iz Ribarske Banje, a završava se u nedelju, takođe u ovom lečilištu.

Organizatori očekuju učešće 40-ak biciklista iz svih krajeva Srbije koji će voziti jednu od najlepših i najekstremnijih staza na Jastrepcu na visini do 1.500 metara.

Akcija je deo kalendara novoosnovanog Srpskog rekreativnog biciklističkog saveza i jedna je od svega 8 sličnih u republici. Grupa „Jastrebački trougao“ poziva i rekreativce da im se pridruže u dvodnevnoj trci, a održavanje je, između ostalih pomogla i Specijalna bolnica Ribarska Banja.

Šta je „Jastrebački trougao“?

 

Pre četiri godineje počelo povezivanje temena Jastrebačkog trougla biciklističkim stazama (Planinarski dom – Ribarska banja – selo Svarče u Toplici). U trouglu se nalazi preko hiljadu kilometara staza (da, da, više od 1000km). Na Malom prozoru, Stazi smrti i Lestvici se upražnjava drevna DJUDU veština, veština borbe sa samim sobom na biciklu.

Možda su svi zaboravili na Jastrebac, ali biciklisti su u njemu videli pravu obećanu zemlju. Jastrebac nije Tara ili Kopaonik, ali zato ima jedan ogromni potencijal, koji je do skoro bio potpuno zanemaren. Duga sezona (od marta do novembra) i velika raznolikost terena (za svaki profil vozača nevezano za godine, fizičku spremu ili stil vožnje) pružaju idealne uslove za dugoročni pionirski projekat izgradnje centra za brdski biciklizam.

Kartografska radionica Jatrebačkog trougla je prva izradila reljefne mape, koje po preciznosti i dizajnu postavljaju standarde u Srbiji. Nadoknadili su nedostatak finansija za skupu izradu mapa i 3d modela Jastrepca isključivo svojim znanjem i upornošću. Osim Velikog Jastrepca, mapirane su staze na Mojsinjskim planinama, a u planu je i Mali Jastrebac. Za objavljivanje biciklističke mape traže sponzora, a onda će evropski namernici na dva točka, koji prolaze i kroz naš grad na putu za jug, moći sami da se provozaju po našem kraju i da ga upoznaju. Do tada će im ipak biti potrebno malo sreće da nalete na nekog biciklistu koji bi ih poveo putevima van asfalta.

Gosti na volonterskim kampovima Jastrebačkog trougla bili su mladi iz Južne Koreje, Japana, Španije, Francuske, Belgije, Poljske, Češke, Rusije, Hrvatske, Turske koji su radili na izgradnji i uređenju staza, i to bez ikakve mehanizacije i zagađenja. U Jastrebačkom trouglu organizovana su i dva MTB maratona koja su se bodovala za ligu Srbije, a prošle godine je organizovana akcija rekreativnog tipa 3 Dana Jastreba. Akcije za bicikliste iz Kruševca je teško i pobrojati.

Važan deo njihovog rada je učestvovanje na akcijama rekreativnih klubova iz Srbije, kada se članovi ove biciklističke grupe upoznaju sa terenima na drugim planinama (Rtanj, Fruška Gora, Ovčar, Kablar, Kopaonik, Rajac, Suvobor, Maljen, Povlen, Radan, Durmitor, Medvednik…). Blisko sarađuju sa klubovima MTB Družina (Inđija), Stražilovo (Sremski Karlovci), Grin Bajk(Valjevo), Hedonija(Gornji Milanovac), BK Gorski(Soko Banja). Svi zajedno se trude da pokrenu osnivanje rekreativnih klubova širom Srbije i učestvuju u radu novoosnovanog Srpskog rekreativnog biciklističkog Saveza, koji teži prvoj objedinjenoj biciklističkoj ponudi Srbije (staze, mape, klubovi, servisi)namenjenojturistima, ali koja bi bila interesantna i potencijalnim sponzorima.

Planirani Centar za brdski biciklizam treba da obuhvati potpuno uređenje i obeležavanje svih staza, mapiranje, vodičku službu, servis, bicikle i smeštaj. Obiman projekat je zaštićen i još uvek čeka svog donatora. Ovo je pionirski projekat za koji ne postoji šifra delatnosti u našem zakonu, ali i u tome biciklisti vide šansu da osmisle posao koji vole. Jastrebački trougao je jednokratno podržalo Ministarstvo za omladinu i sport, a uspešna saradnja traje sa JP Srbijašume. Putevi brdskih biciklista nude i veliku mogućnost povezivanja raznih grana kontinentalnog turizma (u jednom danu možete posetiti srednjevekovni manastir, kupati se u Ribarskoj banji ili na nekom od jezera na Jastrepcu i veslati na Južnoj Moravi). Vožnja je jedinstven način upoznavanja prirode i krajeva koji su nedostupni pogledu iz automobila.

Uprkos svim očiglednim mogućnostima koje nudi ovaj projekat, ekipa biciklista je prinuđena da radi po principu „uradi sam“ bez pravog razumevanja od strane nekoliko gradskih vlasti koje su se promenile u međuvremenu.

Brdski biciklizam je sve popularniji vid rekreacije i boravka u prirodi, kod nas i u svetu. Ipak i dalje su tu najčešće negativne predrasude – da je neophodno imati skup bicikl i opremu, biti profesionalac, adrenalin-džanki i snagator. Zaboravite te priče jer najstariji član posade ima 65, dok najmlađi ima 13 godina.

Nemanja Nikolić
http://www.jastrebackitrougao.net/sr/

Povezano