petak, 22. januar 2021.

Kruševac
petak
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
9°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 62%
Brzina vetra: 4 m/s JJI
 

Postavljena rozeta ispred Gradske uprave (VIDEO)

Postavljena rozeta ispred Gradske uprave (VIDEO)

Kao jedan od simbola naše srednjevekovne kulture i duhovnosti ispred zgrade kruševačke gradske uprave postavljena je kamena rozeta autora akademskog vajara Marjana Pavlovića

Rozeta je na našim prostorima više od ukrasnog prozora na crkvama i dvoranama. Ispred zgrade Gradske uprave u Kruševcu postavljena je kamena rozeta. Autor spomenika koji simbolizuje srednjevekovnu kulturu i duhovnost je mladi kruševački akademski vajar Marjan Pavlović.

Na inicijativu gradonačelnika Kruševca Bratislava Gašića rozeta je postavljena da bi, kako je rekao, podsetila građane, ali i putnike namernike na istoriju i kulturu našeg kraja.

Izradu rozete finansijski je pomogao Miodrag Jeftić, kome je, kako je rekao, bila velika čast da učestvuje u postavljanju ovog spomenika kulture.

Autor, mladi kruševački akademski vajar Marjan Pavlović isklesao je u belovodskom peščaru rozetu u kamenorezačkoj radionici Gorana Kladara koji je, kako kaže, sa radošću prihvatio ideju da se u njegovoj radnji izradi rozeta.

Inače, rozeta je arhitektonski element dekoracije u obliku ružinog cveta sa stilizovanim laticama koji se primenjuje od romanike. Na našim prostorima je jedan od najupečatljivijih elemenata crkava moravske škole.

Povezano