nedelja, 24. januar 2021.

Kruševac
nedelja
Delimično oblačno.
Delimično oblačno.
8°C
Trenutni pritisak: 1000 mb
Vlažnost: 62%
Brzina vetra: 4 m/s J
 

Berba grožđa za desetak dana (VIDEO)

Berba grožđa za desetak dana (VIDEO)

Berba grožđa u Rasinskom okrugu počeće u punom intenzitetu za desetak dana. Ova godina trebalo bi da se pamti kao veoma povoljna, pa se stoga može očekivati dobar rod i kvalitet.

Ohrabruje činjenica da se u Rasinskom okrugu beleži trend blagog, ali konstantnog povećanja površina pod vinogradima, kao i vinograda preko jednog hektara. Sve to znači i mogućnost značajnije proizvodnje i izvoza vina. Naša zemlja je 90 tih godina pod vinogradima imala 100 hiljada hektara, a samo na nemačko tržište izvozila vina u vrednosti od 40 miliona maraka.

Na području Rasinskog okruga, kao i čitave Srbije uostalom, iz godine u godinu beleži se trend blagog povećanja površina pod vinogradima, pa se može reći da su realne površine u Srbiji oko 20 hiljada, a u Rasinskom okrugu oko 3 hiljade hektara. Rod i kvalitet grožđa u ovoj godini može se oceniti kao dobar – o čemu svedoči savetodavac za voćarsku i vinogradarsku proizvodnju Momir Nedić. Za dobar i kvalitetan rod potrebno je ispuniti više uslova – od povoljnog vremena, preko adekvatnih agrotehničkih i mera zaštite. Mere podsticaja MPŠV dale su rezultate po pitanju podizanja novih zasada, što je inače, vrlo skup poduhvat.

Na kraju recimo da je potrošnja grožđa i vina kod nas niska u odnosu na zemlje okruženja, i iznosi 2,24 kg po glavi stanovnika, dol potrošnja vina iznosi nešto više od 3 litra po stanovniku.Iz ekonomskih interesa svih moramo obnoviti vinograde.

Povezano