petak, 15. januar 2021.

Kruševac
petak
Mestimično oblačno.
Mestimično oblačno.
-1°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 69%
Brzina vetra: 1 m/s SZ
 

“Zapad“ i “Istok“ složni: Privatizacija što pre!

“Zapad“ i “Istok“ složni: Privatizacija što pre!

U Kruševcu održana sednica Sekretarijata Fudbalskih saveza regiona Istočne i Zapadne Srbije, na kojoj je jedan od stavova i zahtev za što skorijom privatizacijom klubova, ali i depolitizacijom fudbalskih organizacija u našoj zemlji.

Protokolom o sportskoj saradnji, koji su potpisali Goran Milanović i Žarko Stevanović, predsednici FSR Istočne Srbije, odnosno FSR Zapadne Srbije, istaknuti su i najznačajniji stavovi Fudbalskih saveza regiona Istočne i Zapadne Srbije, koji će se zastupati u narednom periodu.

Na prvi pogled, najviše pažnje privlači zahtev za što skorijom privatizacijom fudbalskih klubova, ali i depolitizacijom fudbalskih organizacija. Ovo su svi usvojeni stavovi na sednici u Kruševcu.

Unaprediti sportsku saradnju dva regionalna saveza kroz zajedničke sastanke najviših organa saveza, na kojim bi se zauzeli zajednički stavovi o najvažnijim pitanjima, kao i sportskim i edukativnim susretima članova sudijske i trenerske organizacije i instruktorske službe.

Obzirom na broj klubova na teritoriji saveza, ali i onih koji igraju u Superligi, ili PLS, dva saveza će preuzeti znatno veću odgovornost u vođenju politike FSS.

Insistirati na izmeni sastava Odbora za hitna pitanja FSS, kako bi u njemu obavezno bili predstavnici regionalnih saveza.

Izvršiti promenu funkcionisanja nacionalnog saveza u novonastalim uslovima, a posebno odvojiti funkcionisanje profesionalnog od amaterskog fudbala.

Bezrezervno podržati postupak privatizacije klubova, posebno što pre privatizaciju profesionalnih kllubova.

Podržava se rad rukovodstva Strukovne organizacije sudija FSS i njihov uticaj na regularnost svih fudbalskih takmičenja, a naročito na brisanju razlika tzv. malim i velikim klubovima.

Propise FSS koji regulišu zaključivanje ugovora i transfere igrača naročito mlađih kategorija, upodobiti sa propisima UEFA.

Pokrenuti najvažnija pitanja u vezi uspešnijeg funkcionisanja trenerske organizacije, a u vezi sa tim preispitati i rad instruktorske službe i Škole za fudbalske trenere FSS.

Dalju koordinaciju u vezi međusobnih sportskih aktivnosti regionalnih saveza Istočne i Zapadne Srbije vršiće Odbor u sastavu: Goran Milanović, Žarko Stevanović, Dragiša Binić, Časlav Lukić, Branko Stojaković, Blagoje Milošević i Rade Popović.

Odbor regionalnih saveza će o stavovima informisati generalnog sekretara FSS.

U daljim aktivnostima zalažemo se za potpuno depolitizaciju fudbalske organizacije.

Sportske.net

 

Povezano