subota, 24. oktobar 2020.

Kruševac
subota
Oblačno.
Oblačno.
7°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 98%
Brzina vetra: 0 m/s S
 

Najvažnije sačuvati „14. oktobar“ i posle 30. juna naredne godine

Najvažnije sačuvati „14. oktobar“ i posle 30. juna naredne godine

Na sastanku sindikata i poslovodstva Industrije „14. oktobar“ u Gradskoj upravi bilo je reči o situaciji u ovom preduzeću u restrukturiranju i teškom materijalnom položaju zaposlenih. Gradonačelnik  Bratislav Gašić ponudio je Industriji „14. oktobar“ pomoć u organizovanju sastanka sa ministrom privrede.

Na sastanku sindikata i poslovodstva Industrije „14. oktobar“ sa gradonačelnikom Kruševca Bratislavom Gašićem, predstavnici sindikata ukazali su na težak položaj zaposlenih, jer je u avgustu isplaćena polovina zarade, odnosno 15 procenata u septembru.

Kako je istakao gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić najvažnije je da se sačuva „14. oktobar“ i posle 30. juna naredne godine, a poruka iz Vlade je da plate bez proizvodnje nema. Gašić je rekao  da  tokom prethodnog perioda nije izostala pomoć države i da su u više navrata dobijali milionska sredstva. Takođe, država otpisuje i 4,5 milijardi dugovanja ove fabrike, a kao i za sva druga preduzeća u restrukturiranju, preuzima obaveze za overu zdravstvenih knjižica i povezivanje staža. S obzirom da je donedavno sprovođena rekonstrukcija Vlade, nije ni bilo moguće organizovati sastanak sa Ministrom privrede.

Izvršni odbor IMK „14. oktobar“ dostavio je izveštaj o poslovanju u kome se zaključuje, odnosno traži hitna finansijska podrška nadležnih državnih institucija u iznosu od 40 miliona dinara na mesečnom nivou.

Prema rečima generalnog direktora „14. oktobra“ Dragog Nestorovića od aprila su isplaćene 4 zarade, a glavni problem u poslovanju su neizmirene obaveze iz prethodnog perioda, naglašavajući da je poslovodstvo ove Industrije spremno da u svakom trenutku ponudi ostavku.

Dragi Nestorović izjavio je da ovo preduzeće ima 140-150 miliona dinara ugovorenog posla, ali sa druge strane, bez obrtnih sredstava i sa velikim dugovanjima (12,5 milijardi + 3 milijarde skrivenih obaveza). Obnovljeni su kontakti i saradnja sa svim većim privrednim sistemima u Srbiji, ušlo se i na tržišta zemalja u okruženju: Makedonija, BiH i Crna Gora, zatim Italiju, Nemačku, Francusku… Za zaposlene su obezbeđene pogodnosti za nabavku školskog pribora i ogreva, ugovoreni su mnogi poslovi, zarade se ipak isplaćuju iako neredovnom dinamikom, a konstantni problemi su: velika nasleđena dugovanja, nedostatak obrtnih sredstava i dugoročna realizacija ugovorenih poslovanja.

Zaključujući diskusiju, gradonačelnik je izneo stav da menadzment, Upravni i Nadzorni odbor treba odmah da daju ostavke, ukoliko radnici nisu zadovoljni njihovim radom, kao i da se odreknu svojih naknada u odborima u korist dece zaposlenih i da lokalna javna preduzeća neće obustaviti usluge radnicima IMK „14. oktobar“ zbog neizmirenih računa.

Gradonačelnik Gašić je najavio i da će Industriji „14. oktobar“ omogućiti što skoriji sastanak sa ministrom privrede.

A Vlada Srbije usvojila je program finansijske konsolidacije privrednih društava domaće  Odrambene industrije  sa većinskim državnim ili društvenim kapitalom, po kojem će se,sva dugovanja iz 2012. godine prema republici Srbiji i lokalnim samoupravama konvertovati u osnovni kapital društva. Na spisku od  devet srpskih preduzeća, gde će se sprovesti konverzija, su i kruševačka  Industrija 14.oktobar i trstenička Prva petoletka, za koje je procenjeno da su od strateškog značaja za odbrambeni sistem zemlje  ali i da su kolektiivi sa značajnim proizvodnim i izvoznim potencijalima.

Prema programu finansijske konsolidacije, konverzija bi se odnosila na dugovanja  prema budžetu republike  Srbiji, republičkim i lokalnim javnim preduzećima, Fondu penzionog osiguranja i lokalnim samoupravama .Nakon konverzije duga u kapital preduzeća  učešće republike Srbije u vlasničkoj strukturi 14. oktobra svelo bi se sa 79 na 28 odsto a većinski paket bio u vlasništvu republičkog Fonda za razvoj.Pre sprovođenja konverzije, privredna društva koja imaju obavezu prema radnicima  da ponude zaposlenima da svoja potraživanja regulišu kroz ućčešće u vlasništvu preduzeća.

Povezano