subota, 24. oktobar 2020.

Kruševac
subota
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
8°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 78%
Brzina vetra: 1 m/s IJI
 

FAMFARM: Radnici u štrajku, plate kasne pet meseci (VIDEO)

FAMFARM: Radnici u štrajku, plate kasne pet meseci (VIDEO)

Od početka meseca većina radnika kruševačkog FAMFARMa je u štrajku zbog višemesečnog kašnjenja plata. Tim povodom je danas, u krugu fabrike, održana konferencija za novinare sa koje je upućen i poziv Agenciji za privatizaciju da preispita kupoprodajni ugovor odnosno privatizaciju ovog preduzeća

Većina radnika FAMFARMa u štrajku je od početka meseca zbog petomesečnog kašnjenja plata, u ovoj godini i ostali su bezuspešni naši pokušaji da uspostavimo kontakt i postignemo dogovor sa predstavnicima većinskog vlasnika, izjavio je na konfereniji za novinare predsednik odbora sindikata Nezavisnost, ovog kruševačkog preduzeća, Dragoslav Jovanović.

Problemi sa FAMFARMom i u FAMFARMu kreću od prvog dana privatizacije, čulo se na konferenciji za novinare . Prvi vlasnici umesto proizvodnje bavili su se isključivo prodajom zaliha lekova dok je naredni umesto lekova i medicinskih preparata pokrenuo program kućne hemije. Posledice promene poslovne politike je niskoprofitabilna proizvodnja sa prihodima nedovoljnim da pokriju troškove poslovanja, uz evidentnu nezainteresovanost većinskog vlasnika, rumunske kompanije Tender da išta promeni na bolje. Nezadovoljstvo je kulminiralo početkom ovog meseca, kada je većina zaposlenih zbog petomesečnog kašnjenja plata stupilo u štrajk, izjavio je na konfereniji za novinare predsednik odbora sindikata Nezavisnost ovog kruševačkog preduzeća Dragoslav Jovanović.

Kruševački FAMFARM je aukcijski privatizovan 2006., a prvi kupac bio je konzorcijum fizičkih lica među kojima i donedavno vlasnik kruševačkog FAMa Veselin Đurašković. Ugovor je naredne godine otkupila rumunska korporacija TENDER da bi Agencija za privatizaciju 2011. godine konstatovala da je većinski vlasnik ispunio sve preuzete obaveze.

Povezano