ponedeljak, 8. mart 2021.

Kruševac
ponedeljak
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
4°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 51%
Brzina vetra: 1 m/s S
 

Potvrđena ekonomska opravdanost Slobodne zone (VIDEO)

Potvrđena ekonomska opravdanost Slobodne zone (VIDEO)

Od prvog marta ove godine radi Slobodna zona Kruševac. Formirana je kao Društvo sa ograničenom odgovornošću, a osnivači su grad Kruševac, hemijska industrija Župa i Trajal korporacija, gde se unutar fabričkog kruga , trenutno odvija ukupna aktivnost Slobodne zone

Za šest meseci rada, koliko zvanično posluje, kroz Slobodnu zonu Kruševac prošlo je oko milion i 270 hiljada tona robe čime je potvrđena ekonomska opravdanost osnivanja društva kaže za Radio televiziju Kruševac, direktorka Vanja Rodić. Na oko 30 hektara, kolika je trenutna površina lokacije, za sada posluje šest firmi, jedna proizvodna Trajal korporacija u čijem se fabričkom krugu odvija aktivnost slobodne zone i koja direktno učestvuje u prometu roba i usluga i pet trgovinskih, inače inostranih kompanija.

Prednosti poslovanja unutar zone su oslobađanje plaćanja od PeDeVea na promet dobara i usluga kao i na energente, uz istovremeno oslobađanje od carinskih dažbina i maksimalno pojednostavljenu administrativnu proceduru. U prednosti svakako spada i set usluga korisnicima, od organizacije transporta do bankarskih poslova, što značajno ažurira rad privrednih subjekata u sistemu zone.

Pored direktnih pogodnosti za kompanije unutar slobodne zoni posredno sva preduzeća u okruženju imajuju benefite, ističe predsednik Skupštine Društva inače predstavnik Trajala, Radiša Savić. Već sada su u prilici da kupuju sirovne iz Slobodne zone u potrebnim količinama i tako održe likvidnost, a sa druge strane podiže se i nivo finansijske i poslovne discipline s obzirom da je repromaterijal sa tog prostora faktički u vlasništvu države. Što se tiče Trajala, efekti poslovanja unutar Slobodne zone su značajno niži troškovi proizvodnje odnosno faktički subvencionisan izvoz, čime se, dodaje Savić, bitno povećava konkuretnost firme na inostranom tržištu.

Osnivači društva Slobodna zona Kruševac su grad Kruševac, Trajal korporacija i hemijska industrija Župa, koja će priključiti zoni kada se na svojoj lokaciji realizuje određene tehničke uslove. Sa Župom, ističe direktorka Rodić, dupliraće se površina zone a realna su očekivanja da će se društvu pridruže i još nekoliko kruševačkih preduzeća. Tada ćemo, dodaje, biti u prilici da omogućimo i grinfild investiranje zašta evidentno interesovanja ima. Plate zaposlenih finansirala je, u prvih šest meseci, gradska uprava, a od nedavno slobodna zona Kruševac obezbeđuje sredstva za poslovanje iz sopstvenih prihoda i cenovno su, kažu u Društvu, najkonkurentnija u zemlji.

Povezano