petak, 7. maj 2021.

Kruševac
petak
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
14°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 68%
Brzina vetra: 0 m/s JI
 

Rasinski okrug: Spoljnotrgovinska razmena veća za 22 odsto

Rasinski okrug: Spoljnotrgovinska razmena veća za 22 odsto

Privreda Rasinskog okruga ostvarila je u prvih osam meseci ove godine spoljnotrgovinsku razmenu od preko 265 miliona dolara, što je povećanje od  oko 22 odsto u odnosu na isti periodu lane  i pokrivenost uvoza izvozom je  97 odsto. U ovom periodu u Srbije je ostvaren rast spoljnotrgovinske razmene od 14 odsto, dok je na nivou zemlje pokrivensot uvoza izvozom 70 odsto.

Statistički gledano, kažu u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac, privreda Rasinskog okruga izlazi iz recesije imajući u vidu podatke o spoljnotrgovinskoj razmeni.

– Ostvaren je rast od preko 22 odsto a ukupna razmena  dostigla je sumu od preko 265 miliona dolara što je značajno iznad republičkog proseka  – ističe sekretar Odbora komore Aleksandra Aleksić.

 

Najznačajnija izvozna tržišta su Ruska federacija i  Velika Britanija, a iz Britanije se najviše i uvozilo u prethodnom periodu. Nosioci spoljnotrgovinske razmene bile su najveće kompanije iz okruga.

 

Rast izvoza delom je i rezultat osvojenih standartda proizvodnje i dobijenih sertifikata, kaže Aleksandra Aleksić, uz podsećanje da je kruševačka Privredna komora spremna da svakom preduzeću iz okruga   pruži neophodne informacije o praktično svakom stranom  tržištu ,na kojim se planira budući nastup.

Povezano