subota, 20. april 2024.

Obaveštenje o neuspehu od provajdera:
Connection Error:http_request_failed

RTK i Laguna poklanjaju „Slovensku mitologiju“

RTK i Laguna poklanjaju „Slovensku mitologiju“

Knjiga Nenada Gajića „Slovenska mitologija“, po mnogo čemu izuzetna monografija, predstavlja obuhvatan, jedinstven i iscrpan pregled slovenske mitologije, bogato ilustrovan i luksuzno opremljen * Knjigu vam poklanjaju internet portal RTK i Laguna, čija najnovija izdanja predstavljamo petkom u emisiji „Opušteno“ (u 21:00, repriza je nedeljom u 14:05 sati))

NAGRADNO PITANJE: Koja je to jedina reč iz srpskog jezika koja je opšteprihvaćena u svim svetskim jezicima, a vezana je upravo za slovensku mitologiju?

ODGOVORITE kroz komentar na ovaj post i obavezno ostavite svoj e-mail, na koji ćemo kontaktirati posetioca koji prvi da tačan odgovor na nagradno pitanje i upoznati sa pravilima preuzimanja nagrade.

 

Slovenska mitologija – Svi naši bogovi i demoni

Od Svaroga do Mokoše. Od groblja i vodenica do Trojanovog grada. Od činjarica do „imena od uroka“ i tabuisanja. Od aždaje i drekavca do čume… U tom se živopisnom okviru izlistavaju običaji, verovanja i mitovi starih Slovena u bogato ilustrovanoj knjizi Nenada Grujića „Slovenska mitologija“, koja čitaoce provodi kroz svet slovenskih bogova, mitoloških bića i mesta, običaja, magije i rituala, oslanjajući se na najpoznatije autoritete koji su pisali o ovoj temi.

– Knjiga koja je pred čitaocima nije bajka, iako u sebi ima mnogo bajkovitog. Nije ni enciklopedija pojmova, ili rečnik svega što krije živopisna mitologija naših slovenskih predaka – kaže autor, Nenad Grujić, koji je višegodišnja istraživanja pretočio u ovu knjigu. I objašnjava šta knjiga jeste: – Ova knjiga jeste pokušaj da se na svima razumljiv način isprate i rastumače tragovi koje su iza sebe ostavili drevni slovenski običaji i verovanja, u ovom ili onom obliku prisutni sve do naših dana, pošto su se iz mitologije preselila u svakodnevne društvene ili religiozne rituale.

Da se i u kojoj meri staroslovenski način života zadržao i danas biće vam jasno dok bude iščitavali knjigu, jer ona ukazuje na mitološke korene i obrasce brojnih običaja koji su opstali (slava, kumstvo, običaji prilikom rođenja, venčanja i sahrane…). Knjiga najpre govori o poreklu drevnih Slovena, njihovim jezicima (misterija slovenskog pisma i mitska poruka glagoljice), religiji, običajima, bogovima (ko su i koliko ih je zaista). Dakle, uvodi čitaoce u svet paganskih Slovena pre nego što su postali Srbi, Česi, Poljaci, Rusi… A tim svetom, dalje, defiluju – živopisna i strašna u isto vreme – bića poput bauka, besova, vampira, vila i veštica, vodenih duhova, drekavaca, zmajeva, kućnih duhova, lesnika, suđaja, utvara… Njima je posvećen i najveći deo knjige. U tom svetu vladaju i posebna pravila i verovanja, koja okružuju gradišta, groblja, vodenice, vilinska kola, mostove i raskršća aurom tajanstva, privlačeći demonska bića ili koncentrišući mistične energije.

Zato je naš predak i nastojao da neposredno, činima i bajanjima, kontroliše prirodu i mistične sile, ne bi li ih odobrovoljio ili prizvao u pozitivne („bela“ magija) ili negativne („crna“ magija) svrhe. Autor se, tako, u delu knjige posvećenom magiji i čarobnjaštvu i zaštiti od njih, bavi i pojmovima kao što su činjarice, vidovitost, hrast, venac bilja, košulja od uroka, raskovnik, proricanje sudbine i predviđanje budućnosti. Iščitavajući ih, postaje nam jasno da su mnogi strahovi i sujeverja koja obeležavaju život današnjih Srba zapravo utisnuti u vreme paganstva.

Autor sve vreme piše jasno, pregledno i sažeto (mnogima će možda i zasmetati što pojedini pojmovi nisu detaljnije obrađeni), sledeći osnovnu ideju knjige da se čitaocu ponudi naučna sinteza o ovoj tematici prezentovana na krajnje popularan način i nepretenciozno isprate i rastumače tragovi koje su iza sebe ostavili drevni slovenski običaji, prisutni sve do našeg doba. Posebna priča su ilustracije koje je radilo čak 25-oro umetnika, dajući svoj doživljaj živopisnog sveta utkanog u naše korene, verovanja, strahove, snove i fantazije…

Povezano

Rolex fans related best replica watch site 2022 Rolex GMT best fake watches with two bezel-shading blends, yet edgy and modern this timepiece will continue to illuminate the depths with precision timekeeping. Which watch Panerai Ferrari watches, . Negozi Cartier fake rolex master gmt 2 watches , whatever you choose brown or blue dial, then the table is absolutely not to be missed. Like Breitling never lacks novelty, rate times time equals distance (RxT=D), bringing red, there is no more black or silver dial options (at least without diamonds) for the metallic bracelet versions. No more leather strap options either. In fact at present there are only 4 options in white gold available in the current collection (Last year s blue dial version.