utorak, 20. april 2021.

Kruševac
utorak
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
10°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 84%
Brzina vetra: 0 m/s S
 

„Jezero u Ćelijama“ knjiga godine

„Jezero u Ćelijama“ knjiga godine

Na završnoj večeri Sajma knjiga i izdavaštva Rasinskog okruga, dodeljene su nagrade izdavaču godine – Izdavačkom centru za industrijski menadžment Visoke škole strukovnih studija za poslovno industrijski menadžment “ prof. dr Radomir Bojković“ iz Kruševca i za knjigu godine – roman „Jezero u Ćelijama“, Nebojše Lapčevića.

Sajam knjiga i izdavaštva Rasinskog okruga trajao je tri dana, okupio je 30 izdavača sa preko 300 izdanja i bio je zapažen po brojnim promocijama.

Organizatori su Narodna biblioteka Kruševac, Istorijski arhiv i Kulturni centar Kruševac.

 

Obrazloženje žirija za izdavača godine:

Izdavački centar za industrijski menadžment Visoke škole strukovnih studija za poslovno industrijski menadžment – Prof.dr Radomir Bojković – Kruševac, objavio je između dva kruševačka Sajma knjiga 8 reprezentativnih izdanja namenjenih studentima. Zastupljeno je dvanaest oblasti nauke i obrazovanja: organizacija i menadžment, informacije i komunikacije, razvoj poslovnog sistema, proizvodni sistemi i druge. Škola je javnosti prezentirala svoju izdavačku delatnost na 24 Sajma knjiga.

Obrazloženje Žirija za knjigu godine – Rasinski cvet 2013:

U romanu Jezero u Ćelijama, Nebojše Lapčevića događanja su smeštena u zavičajni milje jezero Ćelije, Rasinu , ogranke Jastrepca i Kopaonika, ćelijsko zlatarsku klisuru… Kao osnova radnje uzeta je gradnja jezera ( 1974) kad su srušene mnoge kuće, te i kuća Antonijevića, jednog od likova romana, ili kad, kako autor napominje, petlovi nisu kukurikali. No, Lapčević i ne gradi radnju jednosmerno, već prepliće realnost i fantazam, dokumentarno i fiktivno, legendu i stvarnost, praveći iskorake ( pejzažne i meditativne), uplićući likove zasnovane na imaginaciji, i drugima iz realnog sveta. Otuda se roman može posmatrati kao višeslojna tvorevina u kojoj se pokušava odgovoriti i na pitanja iz oblasti duhovnosti, istorijskog nasleđa, bolesti i zdravlja, nepredvidivosti ljudskih sudbina, i drugih meditativnih sfera. U Lapčevićevom romanu dokumentarnost se primenjuje i kada treba ispisati povest odabranih toponima: ispisivanje istorije mesta i sudbine žitelja. Ono čemu savremeni romanopisci često pribegavaju prisutno je i kod Lapčevića. On umeće u priču likove iz realnog života, iz kruševačkog kraja, srpske kulturne i političke scene, a čitavo četrnaesto poglavnje posvećeno je akcijašima ORA Morave i njihovom učešću na izgradnji brane, navodi Gordana Vlahović. Imajući u vidu da je književna kritika iz pera Gordane Vlahović, LJubiše Đidića, dr Vere Janićijević i Ranka Pavlovića, visoko vrednovala ovo delo žiri je imao u vidu i njihove ocene kada je odlučio da ovo bude knjiga godine koja zaslužuje Rasinski cvet 2013. koji će nadamo se biti podsticajan za buduća dela ovog plodnog autora.

Žiri je doneo odluku da se ove godine dodele dve zahvalnice za najbolje knjige u oblasti nauke:

Aranđelu Jeličiću iz Brusa za knjigu: Kopanik planina bogova, u izdanju Centra za kulturne delatnosti i bibliotekarstvo Brus i Milanu Bati Petroviću za knjigu Škola popularne gitare 2 , koju je izdao u saradnji sa Udruženjem srpskih izdavača iz Beograda.

Žiri je doneo odluku da se ove godine dodele 2 zahvalnice za likovno – grafički dizajn:

Jeleni Ivanović iz Kruševca, za knjigu, Krst svetoga cara Konstantina, u izdanju Istorijskog arhiva Kruševac iSaši Cvetkoviću iz Beograda za knjigu Crkva Lazarica u izdanju Crkve Lazarice.

Povezano