utorak, 20. april 2021.

Kruševac
utorak
Uglavnom oblačno.
Uglavnom oblačno.
10°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 84%
Brzina vetra: 0 m/s S
 

RTK i Laguna poklanjaju knjigu „Kelti“

RTK i Laguna poklanjaju knjigu „Kelti“

Knjiga Arnulfa Krauzea na znalački i zanimljiv način prati tragove jednog velikog naroda, pronalazeći ih u senzacionalnim arheološkim otkrićima, mitovima i legendama, ali i u savremenim književnim delima i filmovima. Mada je njihova kultura nestala sa evropskog tla pre 2000 godina, danas sve više Evropljana otkriva svoje keltske korene. Kelti su među nama! * Knjigu vam poklanjaju internet portal RTK i Laguna, čija najnovija izdanja predstavljamo petkom u emisiji „Opušteno“ (u 21:00, repriza je nedeljom u 14:05 sati)

NAGRADNO PITANJE: Kako su se zvali i šta su predstavljali keltski sveštenici, „sudije i znalci svih stvari“?

ODGOVORITE kroz komentar na ovaj post i obavezno ostavite svoj e-mail, na koji ćemo kontaktirati posetioca koji prvi da tačan odgovor na nagradno pitanje i upoznati sa pravilima preuzimanja nagrade.

NAGRADA odlazi Draganu Miloševiću, koji je prvi ispravno odgovorio na pitanje.

Kelti se smatraju ključnim narodom Evrope. Njihova kultura i mitovi i danas fasciniraju svet. Keltska plemena, od kojih su Rimljani zazirali smatrajući ih varvarima, vekovima su bili najznačajniji žitelji evropskog kontinenta. Bilo ih je i na Balkanu – u Vojvodini, severnoj Srbiji i Slavoniji. Keltsko pleme Skordisci je osnovalo grad na mestu današnjeg Beograda koji su nazvali Singidun ili Singidunos što u prevodu najverovatnije znači grad Singa pošto dun na keltskom znači grad, tvrđava. Bili su hrabri, nepokolebljivi ratnici, ali i vešti trgovci i talentovani rukotvorci, a njihovi sveštenici smatrani su mudrim i zagonetnim ljudima. Oni su imali javnu ulogu u zajednici, a Cezar je vjerovao da su imali svetišta u prirodi, u hrastovim šumama, gdje su Mesec i hrastova stabla (i ponekad imela) igrali važnu ulogu u njihovim obredima. Bili su i verske vođe koji su često vladali životom i smrću ostalih pripadnika plemena. Nisu ostavili pisane zapise pa su nihovi obredi obavijeni velom tajne. Kelti su poštovali mnoge bogove i duhove, drveća, stena i planina.

Poganski Kelti su imali bogatu usmenu predaju. Njihove priče obuhvaćaju mitove o moćnim bogovima, kao što su velški Bran Blaženi i irski Dagda (otac bogova), legende o neustrašivim ratnim junacima, kao što je Culchulain i kralj Artur, kao i priče o magičnim stvorenjima iz podzemnog svijeta. Prva pisana legenda o velškom čarobnjaku Merlinu govori da je on bio keltski dečak. Vrlo rano je otkrio da može proricati budućnost. U kasnijim pričama pojavljuje se kao čarobnjak i učitelj englenskog kralj Artura…

Ali, za stvaranje moderne slike o Keltima treba odvojiti mit od istorije. Kako su Kelti stvarno živeli i u šta su verovali? Zašto su se svesno i dalekosežno odrekli upotrebe pisma? Šta predstavljaju njihova minijaturna remek-dela ili monumentani kameni spomenici? Odgovori na ova pitanja, koje nudi Arnulf Krauze u knjizi „Kelti“, otkrivaju jednu kulturu čiji se vladarski sloj kretao između ogromnih prihoda stečenih trgovinom i aure prepune tajanstvene magije.

Arnulf Krauze, nemački publicista, je doktor germanistike, autor stručnih knjiga i specijalista za germanske junačke sage i Ede. Gostujući je predavač na Rajnskom Univerzitetu Fridriha Vilhelma u Bonu. Do sada je objavio dela Istorija Germana (2002) i Svet Kelta (2004).

Povezano