četvrtak, 16. septembar 2021.

Kruševac
četvrtak
Oblačno.
Oblačno.
23°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 53%
Brzina vetra: 0 m/s JI
 

Pokrov presvete Bogorodice – slava crkve na Rasini (VIDEO)

Pokrov presvete Bogorodice – slava crkve na Rasini (VIDEO)

Srpska pravoslavna crkva i vernici saborno i liturgijski proslavili su Pokrov Presvete Bogorodice. Svečano je bilo u crkvi Pokrova Presvete Bogorodice na Rasini kod Kruševca, gde je proslavljena hramovna slava u prisustvu velikog broja vernika.

Jedan od najvećih praznika posvećen Bogomajci je uspomena na njeno čudesno javljanje na svečanom bdeniju 911. godine u carigradskoj crkvi Vlaherni, istakao je starešina hrama Pokrova Presvete Bogorodice na Rasini u Kruševcu, proto jerej Jovan Vuković.

U prisustvu velikog broja ljudi Carica nebeska se pojavila se u zlatnoj porfiri i moleći se pokrivala prisutne svojim časnim omoforom. Na pravoslavnim ikonama Bogorodica je naslikana sa pokrovom u rukama, okružena svetiteljima u belim haljinama a njena odeća je simbol pokroviteljstva i zaštite od gladi, bolesti i pomora.

Hrišćani obiležavaju praznik Pokrova Presvete Bogorodice kao pomen na crkveni događaj kada se Bogorodica, za vreme bogosluženja, javila narodu okupljenom na molitvi. To se desilo 14. oktobra (1. oktobra po starom kalendaru) 911. godine za vreme cara Lava Mudroga kada je u Bogorodičinoj crkvi zvanoj Vlaherne u Carigradu služeno svenoćno bdenije. Crkva je bila ispunjena pobožnim narodom i svi su bili duboko utonuli u molitvu. Pri dnu crkve nalazili su se Sveti Andrej Jurodivi i njegov učenik Epifanije.

U četvrti sat noći ugledali su Presvetu Bogorodicu iznad naroda, sa rasprostrtim omoforom na rukama kojim kao da zaklanjaše narod. Bila je odevena u zlatokrasnu porfiru i blistala okružena apostolima, svetiteljima, mučenicima i devicama. Sveti Andrej pokaza rukom Epifaniju i upita ga da li i on vidi „Caricu i Gospođu kako se moli za sav svet“, što Epifanije začuđen potvrdi. Zbog tog događaja uvedeno je ovo praznovanje, da podsjeća na taj trenutak i na stalno pokroviteljstvo Presvete Bogorodice kad god to u nevoljama od nje molitveno tražimo.

Oduvek je crkva prosljavljala Presvetu Bogorodicu kao pokroviteljku i zaštitnicu roda hrišćanskoga, koja je svojim molitvama umilostivljava Boga prema grešnima. Bezbroj puta pokazala se pomoć Presvete Bogorodice kako pojedincima tako i narodima, kako u miru tako i u ratu, kako u monaškim pustinjama tako i u mnogoljudnim gradovima.

Povezano