sreda, 15. jul 2020.

Kruševac
sreda
Bez padavina.
Bez padavina.
17°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 84%
Brzina vetra: 0 m/s J
 

Odgajivački program: Posebno bitna selekcija grla (VIDEO)

Odgajivački program: Posebno bitna selekcija grla (VIDEO)

Institut za stočarstvo Zemun, kao glavna odgajivačka organizacija, 2010. godine, dobio je ovlašćenje od strane Ministarstva poljoprivrede, da svoj odgajivački program sprovodi na području Centralne Srbije

U skladu sa tim, osnovne odgajivačke organizacije u obavezi su da svoje programe prilagode situaciji na terenu,u pogledu rasnog sastava, konfiguracije terena, stanja na farmama naših poljoprivrednih proizvoda, i da istovremeno odgajivačke ciljeve usklade sa glavnim odgajivačkim programom. Od toga umnogome zavisi kvalitet grla.

Glavni odgajivački program, čiji je nosilac glavna odgajivačka organizacija Institut za stočarstvo Zemun, ističe 2015. godine, i u obavezi je da se sprovodi još godinu dana. Kao čovek koji je prisutan na terenu, moram da kažem da su primetni napretci, i to su velike i značajna stvari od strane Ministarstva poljoprivrede i odgajivačkih organizacija koje program sprovode na terenu, kaže glavni koordinator glavne odgajivačke organizacije Instituta za stočarstvo Zemun, dr Vlada Pantelić, i ističe poseban značaj selekcije.

Važnost selekcije ilustruju i podaci o rezultatima umatičenih grla, kojih je na sreću, sve više.

Sve to je važno u poboljšanju kvaliteta i kvantiteta grla, jer podaci o broju grla u republici su dosta zabrinjavajući. Od 900 hiljada grla svih kategorija, samo nešto više od 300 hiljada grla čine muzne krave.

Povezano