četvrtak, 25. februar 2021.

Kruševac
četvrtak
Delimično oblačno.
Delimično oblačno.
0°C
Trenutni pritisak: 1040 mb
Vlažnost: 96%
Brzina vetra: 1 m/s J
 

Završna faza berbe i otkupa grožđa

Završna faza berbe i otkupa grožđa

Preduzeće „Rubin“ AD u završnoj je fazi  ovogodišnje berbe i otkupa grožđa. Sezona 2013-ta i po rodu i po otkupu najbolja je u proteklih deset godina.

Na  19 lokacija, od Preševa do Dobričeva kod Ćurije, preduzeće Rubin AD ima 1200 hektara pod vinogradima, od čega su polovina mladi zasadi. Sa ovih vinogorja ove godine ubrano je 4 miliona 820 hiljada kilograma grožđa. Od individualnih proizvođača skoro ista količina i milion od pravnih lica, ističe tehnički direktor Marko Malićanin.

Na dobar odziv kooperanata, pored kvalitetenog i obimnog roda, uticala je i cena od 1,30 dinara za crne i 1, 20 dinara za bele sorte grožđa po jedinici šećera, a Rubin akcenat stavlja na svoje brendove Roze i Graševinu.

Vina Rubina, kao i ostali proizvodi ove fabrike odavno su poznati i na drugim kontinentima, a poslednjih godinu dana veliku potražnju za našim proizvodima pokazuju kupci iz Rusije, naglašava Malićanin.

Vremenski uslovi dozvoljavaju da se oberu i poslednja zrna sa privatnih i plantaža  preduzeća. Deo ovogodišnjeg roda već je u fazi prerade , a gotovi proizvodi od grožđa na domaćim i svetskim trpezama naći će se početkom naredne godine.

Povezano