utorak, 24. novembar 2020.

Kruševac
utorak
Oblačno.
Oblačno.
2°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 97%
Brzina vetra: 3 m/s SZ
 

Pokušaj dogovora oko spornih odredbi Zakona o radu

Pokušaj dogovora oko spornih odredbi Zakona o radu

Predloženim izmenama Zakona o radu, sindikati, kao ni poslodavci nisu sasvim zadovoljni, a na zajedničkom sastanku sa članovima radne grupe koji je planiran za početak naredne nedelje, pokušaće da postignu dogovor oko ključnih, spornih odredbi.

Državni sekretar Ministarstva rada Zoran Martinović rekao je da očekuje da bi do kraja novembra radna verzija mogla da bude u najvećoj meri usaglašena, kako bi se o dokumentu izjasnili i predstavnici drugih ministarstava.

Očekuje se da bi u skupštinskoj proceduri taj dokument mogao da se nađe u najboljem slučaju u januaru iduće godine.

Kada je reč o „spornim tačkama“, one se odnose uglavnom na to kako će biti definisan rad na određeno, način isplate otpremnina i fleksibilni oblici zapošljavanja.

Državni sekretar Zoran Martinović je rekao da je Ministarstvo predložilo da se pitanje isplate otpremnina reši tako da se one isplaćuju za godine staža koje su provedene kod poslednjeg poslodavca.

„Verujem da će to omogućiti da se jedan deo lica koji su stariji od 50 godina i imaju veliki broj godina radnog staža dodatno angažuje i da poslodaci nemaju strah da će imati za obavezu za isplatu otpremnina“, rekao je Martinović.

Sa time se slažu i poslodavci, međutim, sindikati smatraju da bi otpremnine trebalo islaćivati za ceo radni vek.

Martinović je kazao da ne očekuje da će rešenje koje se odnosi na dužinu trajanja rada na određeno biti „kamen spoticanja“. Predlozi poslodavca su bili da se on sa godinu dana produži na tri godine.

„Trebalo bi napraviti nekoliko izuzetaka koji će omogućiti i duži rad na određeno vreme, recimo za zapošljavanje lica starijih od 50 godina kako bi se stimulisalo njihovo zapošljavanje“, rekao je Martinović.

Socijalni akteri takođe smatraju da bi trebalo preciznije definisati rad agencija za privremeno zapošljavanje.

„Moramo da budemo odgovorni i da nađemo najbolja rešenja, odnosno da rad preko agencija ne bude pravilo, već izuzetak“, kazao je Martinović.

Sindikati smatraju da nije logično to što se rad agencija za zapošlavanje definiše u Zakonu o radu, a Nacionalne službe za zapošljavanje u zakonu o zapošljavanju.

Povezano