četvrtak, 25. februar 2021.

Kruševac
četvrtak
Delimično oblačno.
Delimično oblačno.
0°C
Trenutni pritisak: 1040 mb
Vlažnost: 96%
Brzina vetra: 1 m/s J
 

U apoteci Zdravlje stekli se uslovi za izradu preparata za oči (VIDEO)

U apoteci Zdravlje stekli se uslovi za izradu preparata za oči (VIDEO)

Nabavkom najsavremenije opreme,  u prostorijama apoteke Zdravlje  stekli su se  uslovi sa  svim zahtevima aseptične komore. Po obezbedjivanju sredstava za rad i uslova za sterilizaciju , kao i obučavanja zaposlenih, krenulo se sa proizvodnjom preparata za oči koji se prepisuju na recept ili za potrebe bolničke apoteke.

Galenska laboratorija Apoteke Kruševac je krajem marata ove godine od Ministarastva zdravlja dobila dozvolu za izradu galenskih lekova. Medjutim,  za preparate koji se izradjuju u aseptičnim uslovima, potrebno je bilo  da se opremi poseban prostor, što je i uradjeno u apoteci Zdravlje, kaže direktor Apoteke.

Opremanjem najsavremenijom opremom, stekli su se uslovi za izradu preparata za oči koje propisuju lekari na recept ili za potrebe bolničke apoteke Zdravstvenog centra Kruševac, jer za takve preparate ne postoji registrovan lek. Najčešće se izradjuju kapi za oči Atropin 0,5 i 1%, kao i uljane kapi Hloramfenikol od 1%, ističe direktor Apoteke Kruševac Miloš Obradović.

Pored ove, i u ostalim apotekama postoje opremljene laboratorije za izradu magistralnih preparata , uglavnom lekova za individualnu terapiju kao što su masti, praškovi i losioni za kožna oboljenja, pa su tako obezbedjeni kvalitetni, bezbedni i efiksani galenski i magistralni lekovi za sve pacijente koji za tim imaju potrebe.

Povezano