četvrtak, 25. februar 2021.

Kruševac
četvrtak
Delimično oblačno.
Delimično oblačno.
0°C
Trenutni pritisak: 1040 mb
Vlažnost: 100%
Brzina vetra: 0 m/s J
 

Danas je Mitrovdan (VIDEO)

Danas je Mitrovdan (VIDEO)

Pravoslavna crkva i hrišćani danas proslavljaju Svetog Velikomučenika Dimitrija – Mitrovdan koji je po broju svečara peta slava u Srbiji

Sveti Dimitrije se smatra zaštitnikom Soluna, gde se čuvaju njegove čudotvorne mošti i u Grčkoj se proslavlja kao državni praznik.

Sveti Dimitrije Solunski – Mirotočivi bio je hrišćanski mučenik za koga se veruje da je živeo u Solunu početkom 4. veka. Tokom srednjeg veka, Sveti Dimitrije je poštovan kao jedan od najvažnijih pravoslavnih vojnika među svetiteljima. Smatra se zaštitnikom Soluna, jer je spasao grad od neprijateljske vojske, kao i isceliteljem bolesnika i nevoljnika. U prisustvu brojnih vernika na Svetoj božanstvenoj liturgiji u crkvi Lazarici uznešene su molitve ovom svetitelju, gde je činodejstvovao sekretar Episkopa kruševačkog, protojerej stavrofor Dragi Veškovac.

U Srbiji se Sveti Dimitrije praznuje kao krsna slava Mitrovdan i peta je slava po broju svečara, koji su slavlje započeli sečenjem slavskih kolača u crkvi, a zatim i okupljanjem gostiju u svojim domovima.

Povezano