petak, 22. januar 2021.

Kruševac
petak
Delimično oblačno.
Delimično oblačno.
11°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 63%
Brzina vetra: 3 m/s JJI
 

U nedelju u Narodnom pozorištu: „Devetstopetnaesta – tragedija jednog naroda“

U nedelju u Narodnom pozorištu: „Devetstopetnaesta – tragedija jednog naroda“

Predstava „Devetstopetnaesta – tragedija jednog naroda“ po romanu Branislava Nušića, premijerno izvedena u Kruševcu u okviru centralne proslave državnog obeležavanja Vidovdana, gostovaće na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u nedelju, 10.novembra

Izvor: Tanjug

Kako je najavio nacionalni teatar, komad po romanu Nušića, u dramatizaciji Spasoja Ž. Milovanovića i režiji Milana Neškovića, odigran je 28.juna na otvorenoj sceni amfiteatra spomen-kompleksa „Slobodište“ u Kruševcu pred više od 4.000 gledalaca i uz prisustvo najviših predstavnika Vlade, Srpske pravoslavne crkve i gradova Kruševca i Niša.

Predstava je koprodukcija Kruševačkog pozorišta, Narodnog pozorišta u Nišu i Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ iz Loznice.

U predstavi igraju Dejan Tončić, Marija Gašić Gajić, Bojan Veljović, Nebojša Vranić, Marija Vidaković, Biljana Jocić Savić, Dragan Marinković, Predrag Milenković, Nikola Pantović, Aleksandar Mihailović, Sanja Krstović, Dejan Cicmilović, Maja Vukojević, Aleksandar Marinković, Katarina Arsić, Marjan Todorović i Danilo Petrović.

Scenografiju je uradila Vesna Štrbac, kostime je kreirala Dragica Laušević, a muziku su komponovali Divna Ljubojević i „Melodi“.

Prema rečima Milovanovića, istoimeni Nušićev roman uzbudljiv je niz priča pisca koji je tragediju svog naroda i države do kraja podelio, u godini kada se činilo da Srbija nestaje sa istorijske i geografske mape, Nušiću je poginuo sin Strahinja-Ban, kao vojnik vojske Kraljevine Srbije i ovaj roman posvećuje prerano nastradalom detetu.

Nušić roman započinje u jesen 1915.godine i završava događajima u zimu iste godine, neposredno pre nego su narod i država, iznureni ratovanjem i stradanjima, krenuli u povlačenje preko albanskih i crnogorskih planinskih vrleti.

Kroz sudbine malih, običnih ljudi, Nušić je neponovljivo prikazao ovu nepojamnu tragediju srpskog naroda, u spomen svima koji su izgubili svoje živote i za nauk budućim generacijama, ističe Milovanović.

Prema rečima reditelja Neškovića, predstava se direktno oslanja na podnaslov Nušićevog, iz nekih razloga nepoznatog romana, Tragedija jednog naroda, u kome se ceo jedan narod nalazi u ulozi glavnog junaka.

„Upravo je to ono što ovu predstavu čini drugačijom, mnogo likova, mnogo različitih sudbina ljudi koji su upućeni samo jedni na druge, deleći kolektivnu tragediju na ravne časti, možda poslednji put u našoj istoriji složni i jedinstveni“, kaže reditelj.

 

Povezano