četvrtak, 25. februar 2021.

Kruševac
četvrtak
Delimično oblačno.
Delimično oblačno.
0°C
Trenutni pritisak: 1040 mb
Vlažnost: 96%
Brzina vetra: 1 m/s J
 

Spoljnotrgovinska razmena Rasinskog okruga u suficitu (VIDEO)

Spoljnotrgovinska razmena Rasinskog okruga u suficitu (VIDEO)

Ukupna spoljnotrgovinska razmena Rasinskog okruga iznosila je, za devet meseci ove godine, 300 miliona dolara i veća je, navodi se u statističkom pregledu regionalne privredne komore Kruševac za preko 24 odsto u odnosu na isti period lane. Privredna društva iz Rasinskog okruga ostvarila su u ovom periodu i spoljnotrgovinski suficit od oko 3 ipo miliona dolara

Uvoz je pokriven izvozom sa 102,5 odsto i Rasinski okrug je jedna od malobrojnih sredina u Srbiji sa spoljnotrgovinskim suficitom. Najznačanije izvozne destinacije su Ruska federacija, Velika Britanija i Nemačka a najviše se uvozilo iz Velike Britanije, Nemačke i Kine. Najveće učešće u spoljnotrgovinskoj razmeni imale su kompanije Kuper tajer, Vino Župa i Trajal korporacija. Privredna društva iz Kruševca učestvuju u izvozu sa oko 50 odsto, a najveći suficit ostvarile su opštine Aleksandrovac i Brus.

Izvoz je i u ovom periodu nadmašio uvoz za oko 2,5 odsto pa se Rasinski okrug i nakon devetomesečnog izveštaja zadržao u društvu malobrojnih sredina u Srbiji sa spoljnotrgovinskim suficitom. Konkretno u ovom periodu izvezeno je robe za preko 151 miliona dolara, uvezeno je za 148 i, gledano po ekonomskim zonama, izvoz je pretežno bio usmeren ka zemljama Evropske unije i članicama sporazuma Cefta, odnosno državama iz najbližeg okruženja. Pojedinačno, međutim, Ruska federacija je najveći spoljnotrgovinski partner i najznačanija izvozna destinacija, slede Velika Britanija i Nemačka a najviše se uvozilo iz Velike Britanije, Nemačke i Kine. Pored ruske federacije i zemalja Evropske unije , Bosna i Hercegodina, Makedinija, Crna Gora, Hrvatska i Slovenija su tražišta na kojima ovdašnji proizvođači najčešće plasiraju proizvodnju.

Statistika beleži apsolutnu dominaciju kompanije Kuper tajer kada je reč o spoljnotrgovinskoj razmeni s obzirom da auto pneumatici iz pogona u Kruševcu učestvuju sa oko 25 odsto u ukupnom izvozu okruga. Činjenica je i da se zahvaljujući ovoj multinacionalnoj kompaniji, Rasinskom okrugu otvorilo i približilo britansko tržište što može biti sjajna šansa za plasman i nekih drugih proizvoda. Na listi izvoznika drugoplasirana je aleksandrovačka Vino Župa sa već prepoznatljivom paletom sokova, vina i voća a dobra vest je i da seTrajal korporacija uspešno održava na stranim tržištima. Na spisku izvoznika su i društva iz grupacije trsteničke Prve petoletke ali i Kolarević iz Pojata i kruševački Menks.

Grad Kruševac učestvuje u izvozu sa 50 a uvozu sa 82 odsto i jedina je sredina u okrugu sa spoljnotrgovinskim deficitom. S druge strane Aleksandrovac i Trstenik beleže suficit, a treba reći da privredna društva iz Brusa imaju četiri puta veći izvoz od uvoza.

 

Povezano