ponedeljak, 25. oktobar 2021.

Kruševac
ponedeljak
Bez padavina.
Bez padavina.
10°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 61%
Brzina vetra: 3 m/s I
 

Danas su Sveti Vrači

Danas su Sveti Vrači

Danas su Sveti Vrači, esnafska slava lekara i zdravstvenih radnika.

Sveti Vrači Kozma i Damjan, lečili su besplatno i zato se zovu lekari besrebrenici. Molitveno se sećamo i Svetih Vrača, Kozme i Damjana rodom iz Arabije, koji su takođe bili lekari besrebrenici.

„Sveti Kozma i Damjan, braća po telu, rodom iz Azije, sijali su dobrim delima, pa dobiše od Boga dar isceljenja i darovaše zdravlje i dušama i telima lečeći svaku slabost i svaku nemoć“, zapisao je vladika Nikolaj Velimirović.

Zapisano je, takođe, da je Kozma „ljuto zamerio Damjanu kada je od Paladije, žene koju su izlečili od teške bolesti, uzeo tri jajeta i da je čak tražio da ga po smrti ne sahrane pored brata“.

Svetitelji su ipak sahranjeni jedan pored drugoga u mestu Feremanu. Svetitelji Kozma i Damjan, u narodu poznati i kao sveti Vrači, predstavljaju se na ikonama i freskama u srednjevekovnoj odeždi, s kovčežićima u kojima su nosili lekove.

Jedna od najpoznatijih fresaka s likovima svetih Kozme i Damjana nalazi se u Pećkoj patrijaršiji, iznad sarkofaga arhiepiskopa Danila Drugog.

Delić Njihovih Moštiju donet je iz Manastira Sopoćani i nalazi se u Crkvi Svete Petke u Majdevu.

Praznik Svetih Vrača Kozme i Damjana obeležava se u hramovima Srpske Pravoslavne Crkve, kao krsna i slava u mnogobrojnim zdravstvenim ustanovama.

Povezano