petak, 5. mart 2021.

Kruševac
petak
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
15°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 42%
Brzina vetra: 2 m/s ZSZ
 

Ministarstvo poljoprivrede neće dozvoliti gajenje genetski modifikovanih proizvoda

Ministarstvo poljoprivrede neće dozvoliti gajenje genetski modifikovanih proizvoda

Ministarstvo poljoprivrede neće dozvoliti gajenje genetski modifikovanih proizvoda, izjavio je ministar poljoprivrede Dragan Glamočić, a u isto vreme, najavio veća ulaganja u poljoprivredu u narednoj godini.

Prema njegovim rečima, postojeći zakon nije bezbedan, jer u Srbiju, kako je naveo, sada može da uđe i genetski modofikovan organizam koji je eksperimentalne prirode, i koji je jako štetan. Zbog toga se radi na promenama zakona jer je neophodno uskladiti naše zakonodavstvo sa STO i EU. To podrazumeva da ne smemo zabraniti promet roba, ali ćemo imati regulisane propise. Zbog toga, kako se nezvanično saznaje, Srbija ni ove godine neće biti primljena u STO, iako od 159 članica STO samo 28 dozvojava promet GMO.

Glamočić je najavio veći Buđžet ministarstva poljoprivrede za 1,6 odsto u narednoj godini, i da je ministarstvo 90 odsto sredstava usmerilo na investicije i subvencije, a svega 9 odsto ići će na troškove putovanja i ostalo. Kada je u pitanju isplata subvencija, ministar kaže da će do kraja godine biti isplaćeno 90 odsto , 10 odsto neće moći da bude isplaćeno zbog odgovarajuće uredbe koja se završava u januaru, i da će naredne godine i ta sredstva biti na računima poljoprivrednika. Ukoliko nešto ne bude isplaćeno u ovoj godini, to će biti zanemarljivo, jer može da se desi da neko nema svu potrebnu dokumentaciju, ili nije uradio nešto u skladu sa procedurama. Ti poljoprivrednici treba da se jave na Kol centar ministarstva, ili u Upravu za agrarna plaćanja, kako bi se utvrdilo gde su zastoji,reši problem, i novac isplati u narednoj godini.

Pad suficita poljoprivrednih proizvoda, ministar objašnjava lošom poljoprivrednom politikom,i najavio modernizaciju proizvodnje, ulaganjem u sredstva za navodnjavanje, obrazovanje, kako bi imali veće prinose. Ministar je najavio i promenu pravilnika, kojim će nivo aflatoksina u mleku biti vraćen sa 0,5 na 0,05 mikrograma.Ove godine nema aflatoksina u poljoprivrednim kulturama, jer smo napravili monitoring, obišli i prekontrolisali skladišta i obučili farmere kakve mere treba da preduzmu da preduprede takve pojave-podvukao je ministar Glamočić.

Povezano