sreda, 23. jun 2021.

Kruševac
sreda
Bez padavina.
Bez padavina.
31°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 49%
Brzina vetra: 1 m/s S
 

Ministarstvo poljoprivrede neće dozvoliti gajenje genetski modifikovanih proizvoda

Ministarstvo poljoprivrede neće dozvoliti gajenje genetski modifikovanih proizvoda

Ministarstvo poljoprivrede neće dozvoliti gajenje genetski modifikovanih proizvoda, izjavio je ministar poljoprivrede Dragan Glamočić, a u isto vreme, najavio veća ulaganja u poljoprivredu u narednoj godini.

Prema njegovim rečima, postojeći zakon nije bezbedan, jer u Srbiju, kako je naveo, sada može da uđe i genetski modofikovan organizam koji je eksperimentalne prirode, i koji je jako štetan. Zbog toga se radi na promenama zakona jer je neophodno uskladiti naše zakonodavstvo sa STO i EU. To podrazumeva da ne smemo zabraniti promet roba, ali ćemo imati regulisane propise. Zbog toga, kako se nezvanično saznaje, Srbija ni ove godine neće biti primljena u STO, iako od 159 članica STO samo 28 dozvojava promet GMO.

Glamočić je najavio veći Buđžet ministarstva poljoprivrede za 1,6 odsto u narednoj godini, i da je ministarstvo 90 odsto sredstava usmerilo na investicije i subvencije, a svega 9 odsto ići će na troškove putovanja i ostalo. Kada je u pitanju isplata subvencija, ministar kaže da će do kraja godine biti isplaćeno 90 odsto , 10 odsto neće moći da bude isplaćeno zbog odgovarajuće uredbe koja se završava u januaru, i da će naredne godine i ta sredstva biti na računima poljoprivrednika. Ukoliko nešto ne bude isplaćeno u ovoj godini, to će biti zanemarljivo, jer može da se desi da neko nema svu potrebnu dokumentaciju, ili nije uradio nešto u skladu sa procedurama. Ti poljoprivrednici treba da se jave na Kol centar ministarstva, ili u Upravu za agrarna plaćanja, kako bi se utvrdilo gde su zastoji,reši problem, i novac isplati u narednoj godini.

Pad suficita poljoprivrednih proizvoda, ministar objašnjava lošom poljoprivrednom politikom,i najavio modernizaciju proizvodnje, ulaganjem u sredstva za navodnjavanje, obrazovanje, kako bi imali veće prinose. Ministar je najavio i promenu pravilnika, kojim će nivo aflatoksina u mleku biti vraćen sa 0,5 na 0,05 mikrograma.Ove godine nema aflatoksina u poljoprivrednim kulturama, jer smo napravili monitoring, obišli i prekontrolisali skladišta i obučili farmere kakve mere treba da preduzmu da preduprede takve pojave-podvukao je ministar Glamočić.

Povezano