sreda, 12. avgust 2020.

Kruševac
sreda
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
18°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 83%
Brzina vetra: 0 m/s ISI
 

Knjige nedelje: „Spas“ Isidore Bjelice i „Gnusoba“ Svetislava Basare

Knjige nedelje: „Spas“ Isidore Bjelice i „Gnusoba“ Svetislava Basare

Ovog petka u emisiji „Opušteno“ TV Kruševac i na sajtu RTK predstavljamo i delimo knjige Lagune o kojima se govori, „Spas“ Isidore Bjelice i „Gnusoba“ Svetislava Basare, ali vas vodimo i do Grčke, da biste uživali u jedinstvenom  „Pogledu sa Olimpa“ Majde i Zvonimira Šimuneca * U emisiji ćete moći da pogledate i intervju sa Isidorom Bjelicom, napravljen prilikom nedavne opromocije njene knjige, ali i da uživate u grčkim predelima neprolazne lepote

Laguna nastavlja da objavljuje knjige najznačajnijih srpskih savremenih autora. Svetislav Basara, autor jednog od najboljih romana druge polovine dvadesetog veka u srpskoj književnosti (Fama o biciklistima), dobitnik Ninove nagrade, autor vise od 20 knjiga, svojevremeno ambasador Srbije na Kipru, sada se predstavlja romanom „Gnusoba“, sa podnaslovom „Karikatura“. O knjizi kaže da njeni glavni junaci nisu, kako će se mnogima na prvi pogled učiniti, ličnosti koje se u njoj pojavljuju i koje u njoj govore.

– Glavni junak romana je nesputano preterivanje. Mnogima će se, takođe, učiniti da sam u „Gnusobi“ baš preterao sa preterivanjem, ali ja mislim da nisam dovoljno preterao, jer je – kada je reč o stvarima, ljudima i pojavama o kojima pišem – nemoguće preterati.

Glavni junaci romana obračunavaju se sa srpskim primitivizmom i mentalitetom, ali ovoga puta kolektivno izopačenje oličeno je u novijoj političkoj psihopatologiji, koja u još jednoj bespoštednoj Basarinoj satiri dodaje nove, manične crte u karakterologiji nacije. Njihovo se poimanje demokratske Srbije u osnovi ne razlikuje, samo su različite njihove reakcije na nastalu epohu navodno oslobođenu jednoumlja: jedan protagonista, rastrzan između euforije i depresije, dobija napade bipolarnog poremećaja, a drugi se trudi da ga smiri i uveri da je to sudbina koju ne možemo izbeći…

U pozadini njihovog dijaloga, koji će do suza nasmejati čitaoce i na kraju im ostaviti gorak okus u ustima, naći će se lik Zorana Đinđića, čoveka koji se, po mišljenju obojice protagonista, upustio u zaludan naum da dovede svoje sunarodnike u kakav-takav red.

„Ništa, baš ništa na ovom svetu nije slučajno i sve se dešava sa razlogom“, rečenica je sa korica knjige Isidore Bjelice „Spas“, trenutno prvoplasirane na top listi Laguninih izdanja, sa već petim izdanjem pred čitaocima. Naša poznata spisateljica imala je tu nesreću da se suoči sa kancerom jajnika, ali i sreću da ga prevaziđe. U želji da svoje iskustvo oporavka prenese i zdravima i bolesnima, objavila je knjigu koja predstavlja brutalno iskren zapis sa ivice smrti, od onog trenutka kada je saznala da boluje od neizlečive bolesti…

– Spas je moja lična mala inicijacijska knjiga, moja golgota, put mog telesnog stradanja i napor ka duševnom vaskrsenju… Uz svaki bol, uz svaku tugu, ide i novo otkrivanje sreće, radosti, blagodati koju sam nažalost bila zagubila zbog svog nemara i tako dobila ovo najteže iskušenje…

„Spas“ Isidore Bjelice je literarni hologram njene duše i lutanja tela sa najtežom dijagnozom koje potraga za spasom vodi preko Pariza, Floride, Indije, Šri Lanke do čudesnog ostrva Egina, doma Svetog Nektarija, pravoslavnog sveca, iscelitelja neizlečivih bolesti.

Prvi deo knjige čine zapisi sa ivice smrti opisani sa iskrenošću koja ostavlja bez daha. Zapise odlikuju zaslepljujući udar emocija ali i humora i samoironije pred otkrićima sopstvenih granica, hrabrosti i snage…

U drugom delu knjige nalaze se saveti o ishrani i alternativnim metodama lečenja do kojih je književnica došla tragajući za lekom protiv opake bolesti – lekom koji nije namenjen samo bolesnima već i onima koji ne žele nikada da se razbole. Isidora Bjelica je sabrala i rezimirala sve što se može naći od Istoka do Zapada i sve što su veliki majstori orijentalne medicine čuvali za sebe. Ovo je i zbirka recepata za čišćenje organizma od svih otrova, ali i formula za odbranu od stresa i harmonizaciju organizma.

– Kao što ne postoji jedan oblik lečenja koji bi obuhvatio sve slučajeve, tako ne postoji ni samo jedan, sistematski uzrok koji vodi u kancer. Ako se odbaci direktno zračenje kao prvi razlog, moderna saznanja govore da uzrok najčešće leži u izloženosti visokoj kiselosti (ph) organizma zahvaljujući ishrani (crveno meso, suhomesnati proizvodi i šećer) u kombinaciji sa velikim emotivnim bolom. Iz tog razloga se i borba mora voditi na više nivoa – rekla je autorka.

Najzad, da bismo prekratili ove sumorne jesenje dane i obasjali ih optimizmom nekih inspirativnih predela, geografskih i vremenskih, preporučujemo jedan – „Pogled sa Olimpa“. To je naziv jedinstvenog, bogato ilustrovanog, putopisa po savremenoj Grčkoj, ali i njenoj neprolaznoj kulturnoj baštini. Knjiga iza koje, sa putim autoritetom, stoje dobri poznavaoci grčkog podneblja, istorije i kulture, a danas i žitelji Grčke, Majda i Zvonimir Šimunec, koji su pripremilili nesvakidašnji vodič kroz kolevku evropske civilizacije iz ugla posvećenih putopisaca, pouzdanih svedoka i znalaca bogate grčke tradicije.

Od Helade preko Vizantije do savremene Grčke sažimaju se najznačajnija znanja iz istorije, umetnosti, politike, turizma, pa i kulinarstva tokom tri milenijuma grčke civilizacije. Kroz minijature koje sa mnogo ljubavi i poznavanja oživljavaju povest i atmosferu njenih prirodnih lepota, turističkih bisera i čuvenih spomenika kulture, čitalac će se ponovo zaljubiti u Grčku, i upoznati najlepša mesta, ali i portrete savremenih grčkih političara, glumaca, reditelja, umetnika i drugih slavnih ličnosti.

Tu su i zanimljive minijature o maratonu, Meteorima, Delfima, Zejtinliku i Srpskoj kući, Olimpiji, Kritu, ali o o Rigi od Fere, misteriji Onazis, Mariji Kalas, košarkašu Janakisu, Antonisu Samarasu, sve do zvuka i mirisa buzukija, fete sira, maslina i vina, prenetih na belinu papira kojom se isijava savremena Grčka, ali i njena neprolazna kulturna baština.

Povezano