sreda, 24. februar 2021.

Kruševac
sreda
Bez padavina.
Bez padavina.
6°C
Trenutni pritisak: 1040 mb
Vlažnost: 82%
Brzina vetra: 1 m/s S
 

Nesveti a sveti: Priče o dubokim istinama iz života i stradanja Crkve

Nesveti a sveti: Priče o dubokim istinama iz života i stradanja Crkve

U amfiteatru crkve Lazarice sinoć je održana promocija knjige „Nesveti a sveti i druge priče“ autora arhimandrita Tihona Ševkunova.

Pored episkopa kruševačkog dr Davida, učestvovali su i jerej Željko Marković, starešina crkve Lazarice, Ljubica Petković, Maja Gašić i Dejan Pavlović iz izdavačke kuće “ Čuvari“ a u muzičkom  delu programa Ljiljana Popović.

Na stranicama ove knjige ispričane su divne i dirljive ljudske priče o životu i smrti, ljudima i neljudima, veri i neveri, o staroj i novoj Rusiji. Ako bi se ovo delo pokušalo smestiti u neki književni okvir, onda bi to bili dnevnički zapisi susreta sa izuzetnim ljudima. Arhimandrit Tihon je sabrao mnoštvo priča iz svog i života drugih ljudi koje je susretao, a te priče odišu toplinom, dubinom i ljudskošću. Svaka priča je sama za sebe pouka i zaokružena celina. Neke priče se nadovezuju jedna na drugu, neki junaci i neka mesta prolaze kroz nekoliko priča, povezujući sve to u jednu celinu i opis Rusije u zadnjih 60-70 godina i duhovne klime koja je u njoj vladala.

„Nesveti, a sveti i druge priče“ je postala veliki događaj u duhovnom i kulturnom životu Rusije, a autor je udostojen mnoštva književnih nagrada. Arhimandrit Tihon Ševkunov, nastojatelj Moskovskog hrama – Sretenjski manastir, pre monašenja je bio veoma talentovan i uspešan student režije, koju je završio u vremenu žestokog komunizma. Susret sa crkvom i verom, krštenje u 24.godini, otvorilo mu je potpuno novi svet.

Povezano