subota, 13. jul 2024.

Obaveštenje o neuspehu od provajdera:
Connection Error:http_request_failed

Božićna poslanica patrijarha Irineja

Božićna poslanica patrijarha Irineja

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej naglasio je u Božićnoj poslanici da na Kosovu i Metohiji stradanja i nepravda ne prestaju, da vekovima traju pokušaji da se ono otme, ali i poručio Srbima koji tamo žive da nisu sami i zaboravljeni već da je sa njima ceo srpski rod i sav pravdoljubivi svet.

„Naše Kosovo i Metohija su strašno mesto postojanja jer na njemu stradanja ne prestaju, a nepravda se iz dana u dan uvećava. Nemir i nasilje vladaju Kosovom i Metohijom. Decenijama i vekovima otimaju tu pokrajinu, istorijsku Staru Srbiju, iz naših nedara, iz našeg bića“, kaže patrijarh Irinej u poslanici, pročitanoj u Patrijaršiji, koju je uputio u ime svih arhijereja SPC.

Ali, napominje patrijarh, ne uspevaju da ga istrgnu, jer Kosovo i Metohija je više od teritorije – ono je naš zavet.

„Našoj braći i sestrama na Kosovu i Metohiji poručujemo: znajte da niste sami i niste zaboravljeni, sa vama je sav srpski rod, ali i sav pravdoljubivi svet, koji sa vama sastradava, pati i moli se“, kaže patrijarh Irinej, i poručuje Srbima na Kosovu i Metohiji da budu u miru, slozi i ljubavi medjusobnoj, kao i sa svima ljudima.

Patrijarh kaže da se u ove radosne praznične dane molitveno sećamo stradanja našeg raspetog i zavetnog Kosova i Metohija, kolevke naše narodne duše i naših najplemenitijih osećanja.

Govoreći o prilikama na prostoru bivše Jugoslavije, patrijarh kaže da se pitanje i progon ćirilice „koristi kao paravan za nastavak progona srpskog naroda u Hrvatskoj, za zastrašivanje Srba i odvraćanje od povrtaka na njihova ognjišta“.

Patrijarh Irinej je apelovao na makedonske vlasti da odmah oslobode arhiepiskopa Jovana, poglavara Ohridske arhiepiskopije, kojeg „tamošnje vlasti drže nepravedno utamničenog a njegovim vernicima uskraćuju slobodu vere i savesti“ i poziva medjunarodnu zajednicu da spreči dalju diskriminaciju.

Patrijar Irinej protestuje i zbog neprekidnih „nasrtaja režima koji vlada u Crnoj Gori na identitet, status i slobodu Srpske pravoslavne crkve i zbog pokušaja uplitanja u njen unutrašnji život i kanonsko ustrojstvo“.

U poslanci patrijarh pita „tamošnje ideologe, samozvane autokefaliste“, zašto nemaju kuraži da zatraže i reorganizaciju Rimokatoličke crkve da njoj sedište bude u Crnoj Gori, a ne Vatikanu, kao što to traže za Pravoslavnu crkvu.

Povezano