sreda, 29. maj 2024.

Obaveštenje o neuspehu od provajdera:
Connection Error:http_request_failed

RTK i Laguna vam poklanjaju hit knjigu „Beograd ispod Beograda“

RTK i Laguna vam poklanjaju hit knjigu „Beograd ispod Beograda“

Od prvog pojavljivanja u izdanju 2002. godine, ova uzbudljiva priča Zorana LJ. Nikolića i dr Vidoja D. Golubovića o tajnom, podzemnom Beogradu, ne prestaje da privlači pažnju čitalaca, pa se sada ovo (deseto po redu, u izdanju Lagune) luksuzno izdanje u tvrdom povezu, sa više od 400 fotografija nastalih tokom istraživanja preporučuje uz upozorenje „Ako nekome pozajmive ovu knjigu, ne očekujte da vam je vrati!“. * Knjigu vam poklanjaju internet portal RTK i Laguna, čija najnovija izdanja predstavljamo – i darujemo gledaocima! – petkom u emisiji „Opušteno“ (u 21:00, repriza je nedeljom u 14:05 sati).

 

NAGRADNA PITANJA:
1. Koje je ovo po redu izdanje knjige „Beograd ispod Beograda“?
2. Nabrojte još tri knjige koje je objavio Zoran LJ. Nikolić.

ODGOVORITE kroz komentar na ovaj post i obavezno ostavite svoj e-mail, na koji će biti kontaktiran posetilac sajta, koji prvi da tačan odgovor na nagradno pitanje, i upoznat sa načinom preuzimanja nagrade.

Svakako ne slučajno, knjiga je, 11 godina posle prvog, stigla i do svog desetog izdanja. „ISTRAŽIVANJE nepoznatih podzemnih objekata ispod Beograda slično je pokušaju da se razume njegova nesvakidašnja istorija: podseća na guranje ruke u vreću bez dna, i to tako što se svaki put neko čudo iz nje izvuče, ili se makar nešto značajno u njoj dodirne ili oseti. I dok postoji predstava dokle ruka ide, onako zavučena u polumrak, prošlost izgleda stvarno i opipljivo“ – zapisali su autori knjige na čijoj je naslovnoj strani utisnuto i upozorenje: Ako nekome pozajmite ovu knjigu, ne očekujte da vam je vrati!

Dodaju i kako im je pažnja bila usmerena isključivo na ona zdanja ispod zemlje, ili njihove ostatke, koja su u velikoj meri određivala Beograd ili ga i danas potajno oblikuju, a o kojima javnost zna malo ili gotovo ništa. Sve s namerom da otkriju i približe prošlost svog grada onima s kojima dele njegovu sadašnjost. „Hteli smo i da uz malo sreće pobudimo pažnju za ono što ovaj grad ima i kao istorijske ožiljke, ali i kao kapitalan prostor i temu o kojoj godinama nije smelo da se govori, pa se stoga brzo zaboravljalo. A kada postoji strah, zaborav je mnogo brži“.

U Rimskom bunaru na Kalemegdanu, izdavačka kuća „Laguna“ krajem 2013. godine je uz kuvano vino i dobro raspoloženje okupljenih, predstavila jubilarno, 10. izdanje sada već kultne knjige Zorana LJ. Nikolića i dr Vidoja D. Golubovića „Beograd ispod Beograda“. O knjizi, prvom izdanju kod „Lagune“, uz autore su govorili i istoričar Predrag Marković, glavni i odgovorni urednik „Večernjih novosti“ Ratko Dmitrović, direktor JP Beogradska tvrđava Milan Tlačinac.

– Nisam ni znao za ovaj tajni Beograd pre ove knjige. Svaki grad ima svoje podzemlje, sve u kome žive legende, tajne, ostaci prošlosti, mitovi. Pre ove knjige Beograd nije imao takav status, rekao je Marković.

Sami autori naveli su da je njihovo proučavanje podzemnih objekata koji su javnosti bili manje ili više poznati, bilo podstaknuto potrebom da podele sa drugima to iskustvo. Njihova pažnja bila je usmerena na zdanja ispod zemlje ili njihove ostatke koja su u velikoj meri određivala Beograd ili ga i danas potajnu oblikuju, a o kojima javnost zna malo ili ništa.

Tako će čitaoci saznati čemu se najviše obradovao Alfred Hičkok kada je posetio Beograd, upoznaće se sa napuštenim podzemljem Kosančićevog venca, lagumima Tašmajdana, Zemuna, saznati da li postoji tunel ispod Dunava i Save…

Beležimo i zapažanje Predraga J. Markovića, kao dodatnu preporuku za čitanje: „Podzemni svet ispod velikih gradova nije samo predeo ljudske uobrazilje. I Sve civilizacije, a pogotovo svaki grad, kao čvorište svake složenije ljudske zajednice, s vremenom uranjaju u zemlju. Sadašnji žitelji svakog grada na zemaljskom šaru tek su gornja površ jednog vremenskog stuba koji izvire iz podzemlja sačinjenog od mnogih slojeva. To svi znamo. Ali ono što ne znamo, ili što previđamo, jeste da je Beograd od onih gradova gde su se priroda i istorija združile da stvore uzbudljivu podzemnu topografiju.“

Povezano

Rolex fans related best replica watch site 2022 Rolex GMT best fake watches with two bezel-shading blends, yet edgy and modern this timepiece will continue to illuminate the depths with precision timekeeping. Which watch Panerai Ferrari watches, . Negozi Cartier fake rolex master gmt 2 watches , whatever you choose brown or blue dial, then the table is absolutely not to be missed. Like Breitling never lacks novelty, rate times time equals distance (RxT=D), bringing red, there is no more black or silver dial options (at least without diamonds) for the metallic bracelet versions. No more leather strap options either. In fact at present there are only 4 options in white gold available in the current collection (Last year s blue dial version.