sreda, 12. avgust 2020.

Kruševac
sreda
Bez padavina.
Bez padavina.
19°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 90%
Brzina vetra: 0 m/s IJI
 

Danas je Badnji dan

Danas je Badnji dan

Pravoslavni vernici u Srbiji obeležavaju Badnji dan i Badnje veče na liturgijama u hramovima Srpske pravoslavne crkve i tradicionalnim porodičnim okupljanjem za posnom trpezom, pred Božić, hrišćanski praznik kojim se proslavlja rođenje Isusa Hrista.

Srpski patrijarh Irinej prisustvovaće na Badnje veče tradicionalnom loženju badnjaka na Svetosavskom platou, a zatim i večernjem bogosluženju u Hramu Svetog Save na Vračaru. Patrijarh, koji će na Božić, 7. januara, služiti liturgiju u Sabornoj crkvi u Beogradu, u petak je u božićnoj poslanici podsetio na značaj tog praznika.

„Danas kada slavimo rođenje Bogočoveka, Gospoda Isusa Hrista, pre svega oprostimo jedni drugima i kažimo brat bratu: Mir Božji, Hristos se rodi. Pokažimo da možemo biti i da jesmo narod ljubavi Božje, narod koji u svim iskušenjima ovog veka može biti veran i častan“, poručio je patrijarh Irinej.

Episkop kruševački dr David služiće na Badnji dan u Crkvi Svetog Đorđa u Kruševcu – od 7 časova Carske Časove, i u nastavku Svetu Arhijerejsku Liturgiju, a Večernje od 16 časova.

„Slava na visinama Bogu i među ljudima dobra volja! Mir Božji, Hristos se rodi! – Božićna je čestitka koju je Episkop kruševački Gospodin dr David Perović uputio Kruševljanima i svima u Eparhiji kruševačkoj, ovenčanoj duhovnim biserima moravske arhitekture, među kojima će se uskoro naći Manastir Milentija, kao duhovna sinteza Lazarice i Kalenića.

Obnova Lazervog Grada sa svim njegovim simbolima, među kojima Rozeta ima posebno mesto, ubrzava se, rekao je Preosvećeni Vladika kruševački David i najavio na proleće prva Liturgijska Zvona na prvoj od tri crkve na Bagdali, replici Kapele Vladike Njegoša. Potom počinje izgradnja drugog hrama na Bagdali čiji je ktitor gradonačelnik Bratislav Gašić, dok će treći grandiozni Hram biti replika Svetih Arhangela Cara Dušana kod Prizrena, rekao je episkop u Božićnom intervjuu čestitajući radnicima i upravi naše medijske kuće Božić sa željom da na Televiziji prenosimo što više lepih vesti koje će podsticati na stvaralaštvo.

Badnji dan je poslednji dan božićnog posta i tada se dovršavaju poslovi oko pripreme doma i hrane za najradosniji hrišćanski praznik rođenje Isusa Hrista, Božić.

Vernici na Badnji dan uzimaju badnjak koji su uveče pali na kućnom ognjištu, kao simbol svetlosti i toplote koja greje i zbližava ukućane.

Kod Srba su običaji za ovaj dan mnogobrojni i različiti. U kuću se unosi badnjak, obično od hrastove, ređe cerove ili bukove grane. Njih domaćin odseče u zoru da bi ih uveče svečano uneo u dom i naložio na oganj.

Badnjak se preliva vinom i premazuje medom. Običaj je da se badnjak predveče pali i u crkvenim portama.

Uoči praznika pod kuće se posipao slamom da bi se dočarala pećina u Vitlejemu u kojoj se, po predanju, rodio Hrist, a postavlja se i bogata, posna večera.

U crkvama širom Srbije služiće se povečerja i paliće se badnjaci.

Božić je porodični praznik i slavi se u kući. Smatra se da bi tog dana svi koji su tokom godine bili u svađi, trebalo da se izmire i oproste uvrede.

Pravoslavci mese česnicu i lome na onoliko delova koliko ima ukućana. U česnicu se stavlja novčić od srebra ili zlata koji simbolizuje dar novorođenome Hristu, a veruje se da će onaj u čijem komadu bude novčić, naredne godine biti srećan.

Osim Srpske pravoslavne crkve, Badnji dan 6. januara, slave Ruska i Gruzijska pravoslavna crkva, beloruski i ukrajinski pravoslavci, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

Povezano