sreda, 12. avgust 2020.

Kruševac
sreda
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
18°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 96%
Brzina vetra: 0 m/s J
 

Danas je Božić

Danas je Božić

Pravoslavna Crkva i vernici slave najradosniji praznik – Božić koji se praznuje tri dana.

Na Božić ujutro zvone sva zvona na pravoslavnim hramovima i objavljuje se dolazak Božića. Domaćin i svi ukućani, na Božić oblače najsvečanije odelo odlaze u Crkvu na jutrenje i Božićnu liturgiju, a međusobno se pozdravljaju rečima „Hristos se rodi!“ i „Vaistinu se rodi!“.

Na Božić, domaćini dočekuju položajnika koji simbolično predstavlja Mudrace koji su pratili zvezdu sa Istoka i došli novorođenom Hristu na poklonjenje. Kao deo praznične trpeze, na Božić se sprema odnosno jede česnica, pogača u koju se stavlja novčić i koja se okreće kao slavski kolač.

Jutrenje, odnosno Liturgija u Crkvi Svetog Đorđa sutra počinje u 6, u sredu 8. januara  početak službe je u 7 u Crkvi na Rasini, a trećeg dana Božića, Liturgija u Lazarici počinje u 8 sati.

„Slava na visinama Bogu i među ljudima dobra volja! Mir Božji, Hristos se rodi! – Božićna je čestitka koju je Episkop kruševački Gospodin dr David Perović uputio Kruševljanima i svima u Eparhiji kruševačkoj, ovenčanoj duhovnim biserima moravske arhitekture, među kojima će se uskoro naći Manastir Milentija, kao duhovna sinteza Lazarice i Kalenića.

Obnova Lazervog Grada sa svim njegovim simbolima, među kojima Rozeta ima posebno mesto, ubrzava se, rekao je Preosvećeni Vladika kruševački David  čestitajući najveći hrišćanski praznik Božić Kruševaljanima i svima u Eparhiji kruševačkoj, i najavio na proleće prva Liturgijska Zvona na prvoj od tri crkve na Bagdali, replici Kapele Vladike Njegoša.

Povezano