sreda, 12. avgust 2020.

Kruševac
sreda
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
18°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 83%
Brzina vetra: 0 m/s ISI
 

„Male mogućnosti da se jezeru Ćelije dogodi ono što i akumulaciji Vrutci kod Užica“

„Male mogućnosti da se jezeru Ćelije dogodi ono što i akumulaciji Vrutci kod Užica“

– Vrlo su male mogućnosti da se jezeru Ćelije dogodi ono što i akumulaciji Vrutci kod Užica – izjavio je šef mikrobiološke laboratorije u Fabrici vode u Majdevu Slobodan Grašić.

Podsećajući da jezero Ćelije ima svoje cijanobakterije koje su dovele do cvetanja jezera od 2003. do 2005. godine, Grašić je naglasio da Fabrika vode naročito posle rekonstrukcije ima veoma moćnu tehnologiju, koja izlazi na kraj sa svim toksinima. U Užicu modrozelena bakterija je u celoj zapremini i prodire u sistem i proces prerade. Cijanobakterije u Ćelijskom jezeru su uglavnom na površini vode i vrlo teško mogu da siđu do vodozahvata do dubine od 12 do 22 metra, sa koje se uzima voda, istakao je Grašić.

Šef mikrobiološke laboratorije u Fabrici vode u Majdevu Slobodan Grašić uverava da je voda koju pijemo visokog kvaliteta i veoma bezbedna. Jezero Ćelije ugrožava se sa svih strana: iz sliva ali i neposredne okoline, podizanjem divljih objekata, komercijalnim ribolovom, motornim čamcima, obradjivanjem zemljišta i erozijom.

Povezano