sreda, 12. avgust 2020.

Kruševac
sreda
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
17°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 100%
Brzina vetra: 1 m/s J
 

Socijalni programi i zatvorene fabričke hale samo sumorna prošlost? (VIDEO)

Socijalni programi  i zatvorene fabričke hale samo sumorna prošlost? (VIDEO)

Od ukupno sedam kruševačkih preduzeća u restrukturiranju u četiri je prošle godine faktički ugašena proizvodnja. Istina je da su i radnici Fabrike ulja , konfekije Zvezda, Savremenog doma i Hemijske industrije ŽUPA dobili socijalni program ali je ipak ostalo pitanje mogu li se ovi kolektivi vratiti na tržište.

Na izvestan način, minula 2013, bar za kruševačka preduzeća u restrukturiranju, bila je svojevrsno privredno čistiliše u kojoj je definitivno utvrđeno koja imaju a koja nemaju kvalitete za tržišno poslovanje ali i u kojoj su,  dijagnosticirani izvori njihovih problema.

Fabrika maziva i kruševačka pekarska Industrija Branko Perišić drugu godinu za redom ostvaruju poslovnu dobit i ekspanziju proizvodnje, što govori da su njihovi, u evrima, višemilionski dugovi  posledica kriminogene privatizacije i da su u krajnjoj liniji, žrtve i neodgovornog  odnosa države prema ovim kolektivima.

S pravom se u ovom trenutku postavlja pitanje, ako već većinski vlasnik nije poštovao ugovorne obaveze, zašto su zatajile kontrolne funkcije državnog aparata. I hemijska industrija ŽUPA je bez sumnja još  jedna od većih  žrtava tranzicije  koju, na sreću, ni čerupajuća privatizacija nije uspela  da zbriše sa privredne mape. To je nedavno potvrdio na konferenciji za novinare direktor ovog preduzaća  Bojan Cvetković.

Dobra vest je i da za Fabriku ulja i konfekcija Zvezda  imaju nadu za povratak na tržište, prvi uz pomoć jednog većeg domaćeg proizvođača dok za konfekcionare interesovanje pokazuje italijanska Pompea. I hale  Savremenog doma  raspoređene na 36 hektara, infrastruktrno najopremljenijeg zemljišta, takođe mogu  biti jedan od važnijih aduta kruševačkih vlasti kada je reč o privlačenju investitora, a svoje šanse naravno na jedan sasvim drugi način još uvek ima i industrija 14. oktobar.Naravno nerealna su očekivanja da će  tek započeta 2014. sama po sebi doneti boljitak.

Pred privrednicima ali gradskom i republičkom administracijom ozbiljni su zadaci ,s tim što treba verovati da su  socijalni programi  i zatvorene fabričke hale samo sumorna prošlost.

Povezano