petak, 15. januar 2021.

Kruševac
petak
Mestimično oblačno.
Mestimično oblačno.
1°C
Trenutni pritisak: 1020 mb
Vlažnost: 58%
Brzina vetra: 1 m/s SZ
 

Laguna i RTK poklanjaju knjigu Nila Gejmena „Okean na kraju puteljka“

Laguna i RTK poklanjaju knjigu Nila Gejmena „Okean na kraju puteljka“

Novi roman Nila Gejmena – od strane kritike i čitalaca širom sveta odlično prihvaćeno ostvarenje. „Okean na kraju puteljka“ je proglašen za knjigu godine u Velikoj Britaniji, nakon javnog glasanja * „Dirljiva, rečita i zastrašujuća, besprekorno ispripovedana bajka koja nas podseća u kojoj meri detinja iskustva oblikuju naše živote“ * Knjigu poklanjaju internet portal RTK i Laguna, čija najnovija izdanja predstavljamo – i darujemo gledaocima! – petkom u emisiji „Opušteno“ (u 21:00, repriza je nedeljom u 14:05 sati).

Ovog petka, u emisiji „Opušteno“ predstavili smo vam (i poklonili!)  novu knjigu Dobrila Nenadića „Vreme kokoški“, ali i upravo objavljen na srpskom jeziku, u izdanju „Lagune“, „Okean na kraju puteljka“ Nila Gejmena, roman koji su sa nestrpljenjem očekivali svi ljubitelji ovog sjajnog pisca koji nas ponovo provodi kroz bajkolike predele svesti koji umnogome oblikuju naše živote.

Knjigu poklanjamo posetiocu sajta RTK koji PRVI tačno odgovori na nagradna pitanja:

NAGRADNA PITANJA:
1. Za koji strip serijal je Gejmen uradio scenario koji ga je proslavio?
2. Koji je Gejmenov kultni roman (o mračnom podzemnom svetu Londona) BBC pretvorio u TV seriju?
3. Gejmenova prva knjiga bila je biografijua jedne popularne grupe. Koje?

ODGOVORITE kroz komentar na ovaj post i obavezno ostavite svoj e-mail, na koji će biti kontaktiran posetilac sajta, koji prvi da tačan odgovor na nagradno pitanje, i upoznat sa načinom preuzimanja nagrade.

„Okean na kraju puteljka“ je potresna, zastrašujuća i elegična bajka. Pre četrdeset godina naš pripovedač je, kao sedmogodišni dečak, nehotice otkrio natprirodnu tajnu komšijske porodice. Uskoro će drevne magijske sile staviti njegovu nevinost na probu, a on će spoznati moć istinskog prijateljstva.

Apsolutno neizostavno za sve ljubitelje Gejmena.

Radnja romana smeštena je u Saseks. Sredovečni čovek se vraća u svoj dom iz detinjstva kako bi prisustvovao jednoj sahrani. Iako je kuća u kojoj je živeo odavno srušena, nešto ga vuče ka farmi na kraju puta gde je, kada je imao sedam godina, susreo izuzetnu devojčicu po imenu Leti Hempstok i njenu majku i baku. Već decenijama nije ni pomislio na Leti, a ipak, dok sedi iza oronule stare farme pokraj jezerceta (jezerceta za koje je ona tvrdila da je okean), preplavljuje ga nezapamćena prošlost. A ta prošlost je isuviše čudna, zastrašujuća i opasna da bi se bilo kome desila, a kamoli malenom dečaku.

Četrdeset godina ranije, neko je počinio samoubistvo u ukradenom automobilu na toj farmi na kraju puta. Ta smrt je, poput vatrometa, pripalila fitilj i odjeknula na nezamisliv način. Oslobođen je mrak, nešto jezivo i krajnje nepojmljivo malom detetu. A Leti – čarobna, umirujuća, prepametna za svoj uzrast – obećala je da će ga po svaku cenu zaštititi.

Nil Gejmenov roman „Okean na kraju puteljka“ je proglašen za knjigu godine u Velikoj Britaniji, nakon javnog glasanja. Gejmen je odušveljen ovim priznanjem.

„Nikada nisam napisao knjigu koja je tako bliska mom srcu – priča o sećanju i magiji i strahu od toga da budete dete. Nisam bio siguran da će se ikome drugom svideti“, kazao je Gejmen.

Proslavljeni pisac je naročito odušveljne činjenicom da je knjigu toliko mnogo ljudi pročitalo, da im se svidela čak toliko da su naterali i svoje prijatelje da je pročitaju. „Dobiti Nacionalnu nagradu je uzbudljivo, ali otkriti da je publika izglasala ‘Okean na kraju puteljka’ za knjigu godine, je nešto više nego divno. Hvala svima koji su glasali“, poručio je Gejmen.

O „Okeanu na kraju puteljka“ kritičari su rekli:

– „Dirljiva, rečita i zastrašujuća, besprekorno ispripovedana bajka koja nas podseća u kojoj meri detinja iskustva oblikuju naše živote.“ Kirkus reviews

– „Gejmen crpi mitsku topologiju – trostruku boginju, vodu života (jezerce koje je zapravo okean) – i milje sopstvenog detinjstva kako bi izgradio kosmogoniju i postavio pozornicu za gracioznu priču kakvu nije ispripovedao još od Zvezdane prašine… [ovo je] divna pripovest.“ Booklist

Laguna je prethodno objavila romane: Nikadođija, Knjiga o groblju, Koralina i tajanstveni svet, Anansijevi momci, Zvezdana prašina, Koralina, Američki bogovi.

Nil Gejmen, pisac stripova (serijal Sendmen), priča i romana, radio-drama i filmskih scenarija, dobitnik je brojnih nagrada. Sarađivao je sa Terijem Pračetom, zapažen je kao autor dečije fantastike. Godine 2001. objavljeni su Američki bogovi, roman za koji je Gejmen dobio jednu od najprestižnijih nagrada u žanru, nagradu Brem Stoker udruženja horor pisaca.Univerzitet Kalifornija uveo je Sendmena kao obaveznu lektiru na predavanjima o mitovima, Tori Ejmos je na čak tri svoja albuma izvodila pesme o Nilu Gejmenu, a pisac Norman Majler jednom prilikom je povodom fame oko Sendmena izjavio da je konačno dočekao jedan strip za intelektualce.

Povezano