četvrtak, 25. februar 2021.

Kruševac
četvrtak
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
15°C
Trenutni pritisak: 1030 mb
Vlažnost: 55%
Brzina vetra: 1 m/s S
 

Laguna i RTK poklanjaju novo izdanje „Alhemičara“ Paula Kuelja

Laguna i RTK poklanjaju novo izdanje „Alhemičara“ Paula Kuelja

Laguna je obnovila gradivo novim izdanjem kultnog Alhemičara Paula Kuelja, izuzetne knjige koja je stekla je posvećenu publiku širom sveta. Zanosna, živopisna i duboko ljudska, ova priča predstavlja večni dokaz moći naših snova da nas preobraze i svedoči o tome koliko je važno slušati sopstveno srce * Poštovaoce Kueljove reči obradovaće i posveta autora srpskim čitaocima na jednoj od prvih strana knjige * Roman poklanjaju internet portal RTK i Laguna, čija najnovija izdanja predstavljamo – i darujemo gledaocima! – petkom u emisiji „Opušteno“ (u 21:00, repriza je nedeljom u 14:05 sati).

 

Knjigu poklanjamo posetiocu sajta RTK koji PRVI tačno odgovori na nagradna pitanja:

NAGRADNA PITANJA:
1. Koje godine je Alhemičar prvi put objavljen (u Kueljovom rodnom Brazilu)?
2. Sredinom septembra prošle godine Laguna je objavila Kueljovu poslednju knjigu. Kako se knjiga zove?
3. Koje godine je Kueljo postao ambasador mira Ujedinjenih nacija?

ODGOVORITE kroz komentar na ovaj post i obavezno ostavite svoj e-mail, na koji će biti kontaktiran posetilac sajta, koji prvi da tačan odgovor na nagradno pitanje, i upoznat sa načinom preuzimanja nagrade.

Dovoljno je reći – Paulo Koeljo. Smatra se najuticajnijim savremenim piscem. Knjige su mu prodata su širom sveta u tiražu od preko 150 miliona primeraka, objavljene u 170 zemalja i prevedene na preko 80 jezika. Autor je nekoliko naslova koji spadaju u najčitanije knjige našeg vremena. Dnevnik jednog čarobnjaka i Alhemičar učinili su ga svetski poznatim. Napisao je i mnoge druge knjige koje su dirnule srca ljudi širom sveta – Brida, Veronika je odlučila da umre, Jedanaest minuta, Alef.

I njegova je životna priča dovoljno zanimljiva. Duh pobune odredio mu je mladost: bio je hipik, pisao je tekstove za pesme nekolicine čuvenih brazilskih pop zvezda, uključujući i Elisa Reginu i Raula Seišasa. Kratko posle toga zaposlio se kao novinar. Proučavao je magiju i okultizam od svoje 25. godine. Pošto je pešice prešao put dug 830 km na hodočašću do Santijago de Kompostela, napisao je 1986. godine Dnevnik jednog čarobnjaka, koji je ubrzo postalo bestseler u Brazilu. A zatim i Alhemičara, koji je njegov prvi svetski bestseler.

Prema anketi BBC-ja, roman Alhemičar svrstan je u sto najomiljenijih dela svih vremena. Kritika je posebno naklonjena njegovoj poetici, realističnom i filozofskom stilu pisanja, i simboličnom jeziku koji se ne obraća našem razumu, već našem srcu. Godine 2009. Kuelju je za ovu knjigu dodeljeno priznanje Ginisove knjige rekorda za najprevođenijeg autora jednog romana.

U Srbiji su sva njegova dela bila na vrhu lista bestselera i dobijala nagradu Zlatni bestseler (TV Beograd i Večernjih novosti) od 1995. do 2002. Osim toga, prilikom posete Beogradu, septembra 1998. uručena mu je nagrada Specijalni zlatni bestseler, kao najčitanijem stranom piscu u prethodnoj deceniji.

Ali šta je tu o Kuelju novo a da već ne znate? No, ovakvim se piscima i njihovim knjigama svakako treba vraćati, pa je i Laguna obnovila gradivo novim izdanjem kultnog Alhemičara, izuzetne knjige koja je stekla je posvećenu publiku širom sveta. Zanosna, živopisna i duboko ljudska, ova priča predstavlja večni dokaz moći naših snova da nas preobraze i svedoči o tome koliko je važno slušati sopstveno srce.

Poštovaoce Kueljove reči obradovaće i posveta autora srpskim čitaocima na jednoj od prvih strana knjige. Takođe, tu je i autorov predgovor povodom 25 godina od prvog izdanja knjige, koja se stidljivo probijala do knjižarskih polica i ruku čitalaca, pre nego što je postala bestseler. Najzad, očekuje vas i intervju napravljen sa Kueljom, koji odgovara na nekoliko provokativnih pitanja, između ostalog i o smrti i seksualnosti.

Alhemičar je predstavljao temu mjuzikla koji je izveden u Japanu 1997. godine; poslužio je i kao inspiracija za simfoniju koju je komponovao Valter Tajeb; a kompanija Warner Bross otkupila je prava za snimanje filma. Ovu svojevrsnu „filozofsku bajku“ kritičari su poredili sa Malim princom Sent Egziperija zato što odiše životnim optimizmom i san tumači ne kao bekstvo, nego kao način spoznaje skrivene realnosti.

Povezano