utorak, 16. avgust 2022.

Kruševac
utorak
Uglavnom bez padavina.
Uglavnom bez padavina.
24°C
Trenutni pritisak: 1010 mb
Vlažnost: 60%
Brzina vetra: 1 m/s I
 

Predsedništvo SNS-a jednoglasno za izbore

Predsedništvo SNS-a jednoglasno za izbore

Predsedništvo SNS jednoglasno je podržalo predlog o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora, saopštio je lider naprednjaka Aleksandar Vučić, posle sednice. Izbori bi prema Vučićevim rečima trebalo da budu održani 16. marta. Vučić se nada da će naprednjaci od građana Srbije dobiti, kako se izrazio, pun mandat.

„Naša želja (da se održe vanredni izbori) podstaknuta je činjenicom da verujemo da Srbija može brže, više i bolje i da promene ne mogu da čekaju. Nemamo ni sekund za gubljenje, jer ljudi teško žive, mladi nemaju posao“, rekao je Vučić.

Vučić je ocenio da je Vlada Srbije uradila mnogo dobrih stvari, poput borbe sa organizovanim kriminalom i korupcijom, pregovorima sa Evropskom unijom, a kao njen pozitivne tekovine naveo je i zaustavljanje rasta nezaposlenosti i održavanje kursa dinara.

Govoreći o dosadašnjim koalicionim partnerima, Vučić je rekao da nikako ne bi mogao da kaže da je Ivica Dačić bio loš premijer, ali da su postajala određena ograničenja i atmosfera u društvu koja je sprečavala da se u reforme ide i brže.

On je naveo da je od Dačića imao ponudu da bude premijer bez izbora, ali da to nije želeo da prihvati, jer za tako nešto treba da se pita narod i jer je želeo da od građana dobije podršku za viziju Srbije koju ima.

Lider naprednjaka nije želeo da priča o mogućim koalicijama, već je ocenio da je prvo bitno da narod kaže svoje na izborima, ali je naveo da ako dobije mandat, planira da „ujedini što više ljudi“, kako bi se rešili nagomilani problemi u Srbiji.

Vučić je rekao da će sutra ili prekosutra razgovarati sa predsednikom SDPS Rasimom Ljajićem o eventualnoj predizbornoj koaliciji i dodao da je sa njim imao dobru saradnju i da se nada da će se ta saradnja i nastaviti.

Govoreći o timu naprednjaka za Beograd, Vučić je rekao da danas o tome nije bilo reči na Predsedništvu stranke, ali da će SNS svakako imati najjači tim za Beograd.

On je naveo i da očekuje poverenje Beograđana i dodao da grad nije bio bolje očišćen i funkcionisao, kao i da sneg u januaru nije iznenadio službe u glavnom gradu.

Kada je reč o važnim državnim poslovima, on je rekao da se pregovori u Briselu o odnosima Beogarda i Prištine nastavljaju već u ponedeljak, a da očekuje da u Srbiju od 26. februara do 13. marta stigne i misija Međunarodnog monetarnog fonda.

Vučić je rekao da očekuje da će parlamentarni izbori biti organizovani i na Kosovu i Metohiji, kao i svaki put do sada.

Govoreći o ostavci ministra privrede Saše Radulovića, lider SNS je konstatovao da je sada „cela vlada svakako u ostavci“.

Na pitanja u vezi zakona o radi i zakona o stečaju i privatizaciji, Vučić je rekao da nijedan zakon nije povučen, budući da zakon o radu nije ni bio u proceduri, već da je reč samo o nacrtu, a da su zakoni o stečaju i privatizaciji i dalje nalaze u skupštinskoj proceduri i da će o njima da se vode dodatne konsultacije.

„Rekao sam i Orboviću i Čanku da se nećemo složiti oko svega, ali da je potrebno da nađemo zajednički imenitelj“, rekao je lider SNS.

On je rekao da očekuje da će podrška Svetske banke za budžet, u vidu kredita, stići krajem aprila.

Prema njegovim rečima, ni borba protiv korupcije neće stati ni u vreme izborne kampanje.

„Akcije će teći normalno, u skladu sa planom i pripremama“, rekao je i naglasio da „ne može borba protiv kriminala i korupcije da stane zbog izbora – to je nemoguće“.

Na pitanje da li ima nekih informacija o jučerašnjem događaju u Preševu, kad je, prema saopštenju MUP-a državljanin Norveške T.S.K. (39) napao pripadnika Žandarmerije i u razmeni vatre sa policijom poginuo, Vučić je rekao da sada ne može ništa da kaže jer čeka potpune informacije.

„Čekam kompletan izveštaj“, dodao je Vučić.

Danas je inače Predsedništvo stranke prvi put zasedalo u novom sastavu, koji je izabran juče, u sastavu od 28 članova.

Vučić je juče na Izbornoj skupštini stranke, na kojoj je ponovo izabran za predsednika, rekao da će predložiti Predsedništvu da se proveri volja naroda.

Od tri moguća načina za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, najizvesniji je, tvrde analitičari, zajednički obrazložen predlog koji bi Vlada uputila predsedniku države.

Povezano